Motoristi ušetria 30 až 40 centov na liter

Niektoré médiá poukazujú na to, že cenovky pumpárov v Poľsku už majú ďaleko od ziskovosti. V porovnaní s okolitými krajinami EÚ tu zaplatíte za liter o 30 až 40 centov menej. Iní novinári zas píšu o tom, že na poľských čerpacích staniciach nastal ošiaľ. Podozrivo lacné tankovanie budí napokon náležitú pozornosť. Aktuality.sk citujú vyjadrenie analytika Mareka Nemkyho z XTB, ktorý je presvedčený o tom, že zlacňovanie palív u severných susedov majú na svedomí najmä blížiace sa parlamentné voľby.

„Orlen (líder poľského trhu, pozn. red.) však takéto obvinenia popiera a vyzýva spotrebiteľov, aby si nehromadili pohonné hmoty do kanistrov, keďže po voľbách vraj nemajú v pláne navýšiť ceny. To môže znamenať, že Poľsko začína zápasiť s nedostatkom pohonných hmôt, čo potvrdzuje aj rozhodnutie spoločnosti Shell, ktorá vydala limit na tankovanie iba do 100 litrov na jeden nákup,“ skonštatoval Nemky.

V krajine sa čoraz viac stupňujú obavy z nedostatku pohonných hmôt. Obdobnej situácii čelilo minulý rok Maďarsko, ktoré to prehnalo s reguláciou cien palív a muselo následne prijímať opatrenia vrátane zákazu tankovacej turistiky až po zrušenie celej regulácie.

Poľská opozícia už teraz hovorí, že v niektorých lokalitách nie je dosť benzínu, citujú Aktuality.sk slová tamojšieho poslanca Ryszarda Petru.

Zdroj: Aktuality.sk, foto: cz.depositphotos.com