Elektrifikáciou si prejdú aj dodávky

Ford plánuje v najbližších deviatich rokoch postupne nahradiť spaľovací motor vo svojich modeloch, aspoň čo sa európskej ponuky týka. Prvým krokom tak bude kompletná elektrifikácia portfólia, ktorú by chceli uskutočniť už do polovice roku 2026. Avšak, to je len predpríprava na to, čo nás čaká. O štyri roky neskôr, teda v roku 2030, kúpite v Európe Ford už len ako elektromobil. Tento osud však čaká hlavne osobné autá Fordu. Dodávky ako Transit či Tourneo dostanú o niečo viac času. Ford predpovedá, že do spomínaného roku 2030 budú hybridy a elektromobily tvoriť „len“ 2/3 predajov úžitkových áut, čo znamená, že tieto vozidlá budú v ponuke aj len so spaľovacím motorom. 

Aby však Ford dokázal naplniť tento plán, neobíde sa to bez veľkej finančnej injekcie. Automobilka tak investuje až 1 miliardu dolárov do továrne v Kolíne nad Rýnom v Nemecku, aby ju pripravila na produkciu elektromobilov. Bude niesť názov „Ford Cologne Electrification Center“ a prvý elektromobil určený pre európsky trh by mohol jej brány opustiť v roku 2023. 

Ford tak v Európe čaká v najbližších rokoch masívna elektrifikácia, ktorá sa na konci dekády premostí do plného prechodu na elektromobily. Na Mustang s poctivou V8 pod kapotou môžeme v Európe už asi zabudnúť. 

Zdroj: Ford