Ako sme prišli o Mitsubishi Eclipse a ponuku doplnilo Eclipse Cross, tak prídeme aj o Mondeo s jeho „klasickou“ karosériou, ako ho poznáme dnes. O tom, že Mondeo má skončiť, informovali internetové stránky už nejaký ten rok dozadu. Postupne to však prichádza do podoby, že reálne môžeme povedať, ako sa celé auto zmení.

Zatiaľ čo Mondeo tu bolo s rôznymi generáciami v karosériách kombi, sedan či liftback, nová generácia už príde ako SUV, prípadne crossover. A tak presne po 30 rokoch od predstavenia prvého Mondea v 1992 by malo v roku 2022 prísť Mondeo ako SUV. Doba si to jednoducho vyžiadala. Kategória sedanov či kombi na predajnosti rapídne padá, zákazníci preferujú vyvýšené SUV a crossovery.

Napríklad vo Veľkej Británii predával Ford v najlepšom čase až 86 000 kusov z Mondea ročne (2001), zatiaľ čo minulom roku to bolo len 2 400 kusov. Samozrejme, pandémia výrazne škrtala plány aj predajcom, avšak pokles je výrazný. Zákazníci podľa Fordu budú môcť v novom Mondeu nájsť aj nástupcov zo segmentu B-Max či C-Max.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

Mondeo po vzore Pumy

Ford by mohol nový model nazvať ako Mondeo Evos, aby aspoň čiastočne zmiernil kritiku na použitie rovnakého mena z predchodcu. Mondeo by malo byť postavené na platforme C2, rovnako ako Focus či Kuga. Ponuka motorov je zatiaľ otázna, určite však príde s plug-in hybridom a možno aj plne elektrický. Otázkou zostáva použitie vznetového motora. Tak či tak, nové Mondeo po vzore Pumy príde o charakter, vďaka ktorému sme ho poznajú a obľubovali. Jedným z dôvodov presunu známych mien k netradičným karosériám je šetrenie peňazí pre celosvetové platenie ochranných známok. Nejedna automobilka priznala, že registrovať si nové meno vo všetkých štátoch, kde auto plánujú predávať, je finančne také náročné, že zrazu okrem benefitu uvedenia už znáneho mena dáva zmysel aj šetrenie nákladov.

Zdroj: autoexpress.co.uk