Funkciu bude mať len dočasne

Timmermans sa vzdáva svojho postu komisára EÚ pre klímu v Bruseli, aby mohol kandidovať. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová prijala jeho rezignáciu. Vďaka Timmermansovmu záväzku urobila EÚ veľký pokrok v klimatickej politike, uviedla von der Leyenová. V rámci eurokomisie prevezme rolu Timmermansa jej podpredseda Maroš Šefčovič, a to dočasne. Slovenský zástupca v Bruseli bol doteraz zodpovedný najmä za politickú koordináciu a medziinštitucionálne vzťahy, píše Zeit.de.

Timmermans bol súčasťou Európskej komisie ako podpredseda takmer desaťročie: od roku 2014 bol komisárom pod vedením predsedu Jeana-Clauda Junckera a od roku 2019 je zodpovedný za balík opatrení EÚ na ochranu klímy (vrátane zákazu spaľovacích motorov). Vo voľbách do Európskeho parlamentu v roku 2019 Timmermans kandidoval ako vrchovolový kandidát za Európskych sociálnych demokratov, pomohol im v Holandsku k prekvapivému víťazstvu.

Šefčovič je rodák z Bratislavy a dlhoročný diplomat. Slováka mnohí poznajú nielen vďaka jeho dlhoročnej práci pre európske inštitúcie, ale aj ako neúspešného prezidentského kandidáta. Napokon ho vo voľbách v roku 2019 porazila terajšia prezidentka Zuzana Čaputová.

Zdroj: zeit.de