Celoplošný zákaz šoférovať auto v EÚ za závažné priestupky

Väčšina poslancov Európskeho parlamentu sa vyjadrila za presadzovanie zákazov šoférovania v celej EÚ. Doteraz bolo odobratie vodičského preukazu treťou krajinou na cezhraničnej úrovni často nevykonateľné. „Každý, kto sa dopustí vážneho porušenia pravidiel cestnej premávky v jednej krajine, stratí právo šoférovať v EÚ,“ vysvetlil podpredseda Európskeho parlamentu Jan-Christoph Oetjen.

V pláne je odoberanie vodičských preukazov na úrovni celej EÚ, ak prekročíte rýchlosť o 50 kilometrov za hodinu. V obytných zónach má "stačiť" na stratu vodičského preukazu aj prekročenie 30 km/h. 

Niektorí europoslanci už avizovali, že zaoberať sa chcú aj ďalšími prehreškami, ako sú napríklad nebezpečné predbiehanie či prejazd cez plnú čiaru. Navyše, na zozname závažných dopravných priestupkov sa má nachádzať aj jazda bez platného vodičského preukazu.

V praxi by mal nový systém fungovať jednoducho: Informáciu o odobratí vodičského preukazu by úradníci automaticky zdieľali s príslušnou krajinou EÚ, ktorá vodičák vydala.

Reforma a zavedenie celoplošného zákazu šoférovania v EÚ môže trvať dlho: rokovania s členskými štátmi stále prebiehajú a musia sa najskôr úplne uzavrieť. Stane sa tak voľbách do Európskeho parlamentu v lete 2024. Kým však nové pravidlá vstúpia reálne do platnosti, aj to ešte potrvá nejaký čas a vychádzať sa dá z odhadu niekoľkých rokov.

Zdroj: fr.de / foto: ilustračné, Polícia SR