„So sprísňujúcimi sa ekologickými normami rastie počet naftových automobilov, ktoré využívajú túto kvapalinu ako jeden zo spôsobov znižovania emisií. Rozhodli sme sa preto vodičom vyjsť v ústrety a doplnenie AdBlue® čo najviac zjednodušiť. Naším cieľom je sprístupniť túto možnosť postupne na všetkých čerpacích staniciach a prispieť tak k ochrane životného prostredia,“ hovorí Miriam Fellingerová, sales manažérka OMV Slovensko.

AdBlue® funguje na princípe selektívnej katalytickej redukcie. Karbamidový roztok po vstreknutí do výfukového systému rozkladá škodlivé oxidy dusíka na vodnú paru a atmosférický dusík a podporuje znižovanie škodlivých emisií. Technológia tak vďaka znižovaniu škodlivých emisií a optimalizácii efektivity podporuje ekologickosť naftových motorov.
 

Dopĺňanie tohto roztoku je súčasťou tankovacej rutiny vodičov nákladných áut už niekoľko rokov. Čoraz väčší dopyt po tejto technológii odbúravania emisií sa však objavuje aj pri nových osobných autách s naftovými motormi. Najnovšie emisné normy EURO 6 sprísnili maximálne množstvo vypúšťaných oxidov dusíka v porovnaní s predchádzajúcou normou na menej než polovicu. Bez pokročilej technológie selektívnej katalytickej redukcie, ktorá si vyžaduje použitie AdBlue, je splnenie nového limitu 80 mg NOx na kilometer už veľmi zložité. Keďže väčšina moderných dieselových áut je vybavená touto technológiou, očakávame, že v budúcnosti budú vodiči túto prevádzkovú kvapalinu dopĺňať pravidelne.

zdroj: OMV.sk