Stále nie je jasné, čo bude platiť

Chaos v parlamente si môžu najnovšie odniesť aj chudobnejší ľudia, ktorí nemajú na to, aby si kúpili úplne nové auto. V takom prípade si často zvolia alternatívu v podobe vozidla, ktoré má horšiu emisnú triedu a tým pádom má byť po novom od apríla znevýhodnené pre platbe takzvaného registračného poplatku.

Ako správne upozorňuje Denník N, napríklad registračný poplatok za stredne veľké naftové auto môže vzrásť z dvoch stovák na 700 eur! Takúto zmenu presadil návrhom poslanec za SaS Marián Viskupič, ktorý najnovšie podporuje už aj zníženie týchto poplatkov, a to prostredníctvom novely zákona o správnych poplatkoch pripravenej z dielne zákonodarcov OĽaNO. 

Novela, ktorá pôvodne navrhnuté "otočené" registračné poplatky zmierňuje je aktuálne v prvom čítaní, a nie je isté, či ju vôbec schvália.

Je faktom, že obdobné registračné poplatky aj v zahraničí často zohľadňujú ekologickosť auta, no zarážajúcim je spôsob, akým zavádzame takúto zmenu na Slovensku. Takzvaný legislatívny prílepok bol schválený narýchlo, vďaka čomu zamedzil odbornú diskusiu.

Keď si k tomu pripočítame súčasnú turbulentnú situáciu v parlamente pred predčasnými voľbami, výsledkom je jediné: ľudia, ktorí si chcú kúpiť auto, nemajú ani kúsok istoty ohľadom toho, čo sa vlastne stane a aké pravidlá budú napokon platiť. A práve taká neistota sa bude najviac dotýkať tých najzraniteľnejších, ktorí v čase vysokej inflácie prosto nemajú peniaze na nové vozidlo.

Zdroj: Denník N

Foto: cz.depositphotos.com