„Keďže ide o projekt, na ktorý celá Bystrica čaká už mnoho rokov a ktorý by vyriešil tragickú dopravu v tomto úseku, budem žiadať ministra o podrobnejšie vysvetlenie všetkým, ktorých sa to dotýka, v prvom rade občanom,“ cituje agentúra SITA stanovisko župana Luntera.

NDS v reaktívnom stanovisku len zopakovala, že platí pôvodné vyjadrenie odvolávajúce sa na nové skutočnosti neumožňujúce diaľničiarom podpísať zmluvu. O čo presne ide, nie je známe.

Pôvodne sa zdalo, že podpisu zmluvy s víťazným uchádzačom nestojí nič v ceste. Výstavba nového úseku R1 od Banská Bystrica - Slovenská Ľupča (1. etapa) sa však zamotáva. Úsek s dĺžkou zhruba tri kilometre majú postaviť počas niečo viac ako 2,5 roka za cenu 89 miliónov eur. Predĺžená R1 pokračovať po mimoúrovňovú križovatku Šalková.

Dĺžka omeškania zatiaľ nie je známa

Celkovo sa do súťaže prihlásilo šesť firiem, respektíve konzorcií. Jej výsledky vyhodnotili na konci minulého mesiaca. Najvýhodnejšie cenové podmienky ponúkol Doprastav a Metrostav. Konzorciu preto mali priklepnúť celý zákazku a podpísať s ním zmluvu. To sa však nestalo a všetko sa zamotalo.

Topspeed oslovil tento týždeň priamo aj Národnú diaľničnú spoločnosť. Bližšie detaily sme sa však nedozvedeli a nateraz nevieme ani to, či a v akom časovom rozsahu hrozí omeškanie celého projektu.

Zdroj: SITA / foto: Bystricoviny.sk