Vlastenecká výzva najväčšej čínskej automobilky BYD v snahe spojiť tamojší priemysel a "zbúrať staré legendy" automobilového trhu na globálnej úrovni sa stala virálnou. Vyvolala pritom nadšenie a do istej miery aj pokarhanie od konkurentov.

BYD má jasný cieľ: chce vidieť Čínu ako globálnú veľmoc vo výrobe automobilov. "Verím, že nastal čas pre čínske značky," povedal zakladateľ a šéf BYD Wang Chuanfu na nedávnom podujatí, stojac pred kolážou pokladanou z lôg 12 veľkých čínskych výrobcov automobilov. "Pre 1,4 miliardy Číňanov je emocionálna potreba vidieť, ako sa čínska značka stane globálnou," doplnil.

Výzva BYD – najbližšieho rivala Tesly v celosvetových pretekoch v predaji elektrických vozidiel – vyvolala v domácom prostredí najmä pochvalné reakcie. Niektoré firmy v automotive sektore ako aj odborníci však už vyjadrili obavy, že takéto stanoviská BYD by mohli zvýšiť regulačné riziká pre čínske automobilové značky v zámorí, a to vrátane Európy, kde čínsky export elektromobilov čelí potenciálnym sprísneným kontrolám úradov.

Nekonečná vojna cien

Čínske automobilky sa dostali do silnej cenovej vojny, ktorú rozpútala v januári americká Tesla a ktorá nateraz nevykazuje žiadne známky uvoľnenia. Čínske automobilky si konkurujú na rovnakých globálnych trhoch, kde čelia ostražitému, často nedôverčivému oku spotrebitela a niekedy aj regulačným prekážkam.

BYD zverejnil nové video ukazujúce historické chvíle, dokumentujúce vznik čínskych automobiliek. Nechýbajú zábery nakladania čínskych áut pripravených na export. "Naše príbehy sa od seba líšia, ale majú rovnaký smer," prihovára sa hlas vo videu ostatným čínsky konkurenčným automobilkám.

Video sa končí výzvou pre čínskych výrobcov automobilov, aby vraj "zbúrali staré legendy" a vybudovali nové značky svetovej úrovne pod spoločným heslom "čínske autá". Video sa okamžite stalo virálnym na čínskych sociálnych sieťach a môžete si ho pozrieť nižšie:



Zdroj: Reuters