Dnes už bývalý recepčný sa rozhodol, že zamestnávateľ nebol v práve a obrátil sa na súd. Pripomenul, že išlo o núdzovú situáciu a náhle riešenie prudkého prepadu dojazdu hláseného palubným počítačom. „Chcel som si len poistiť, že sa dostanem domov,“ povedal v rozhovore s denníkom Bild Florian M.

Rodák z Duisburgu pracoval ako recepčný v mládežníckej ubytovni od roku 2018 a hájil sa tiež tým, že pravidelne chodil na nočné smeny. Tým pádom sa – podľa vlastných slov – nemal ako dostať zo služby.

Keď mobil, prečo nie auto?

Florian obhajoval svoje rozhodnutie pri pojednaní pred súdom tiež tým, že firma ostatným zamestnancom celkom bežne tolerovala nabíjanie mobilov, tabletov, bluetooth reproduktorov, elektro-bicyklov i batériových kolobežiek. „Tak prečo by to nemohol byť elektromobil,“ popisuje situáciu Bild.

Bývalý šéf však tvrdí niečo iné. Podľa neho nešlo o ojedinelý prípad, ale stalo sa tak zhruba desaťkrát. Žalobca síce spotreboval v priebehu 20 minút elektrickú energiu za 40 centov, malo ísť však v prvom rade o stratu dôvery.

Súd tvrdí...

Zástupca zamestnávateľa navyše hovorí, že žiadna tolerancia k nabíjaniu súkromnej elektroniky zo strany ubytovne neexistuje. A pripomína, že oficiálne pravidlá ubytovacieho zariadenia to vyslovene zakazujú. Ako to dopadlo?

Súd sa postavil na stranu Floriana M. Hovorí, že ubytovacie pravidlá platia pre hostí, nie pre zamestnancov. Podľa úradu malo pre recepčného stačiť varovanie. Súd v pracovnoprávnom pojednaní tiež priklepol bývalému recepčnému odstupné (v hrubom) 8000 eur a výpoveď zrušil, zamestnanecký pomer ale obnovený nebude. Sudca uznal, že v tejto chvíli už neexistuje žiadny základ pre ďalšiu spoluprácu.

Jasný prípad?

Nie tak úplne. Z ďalších informácií je zrejmé, že nemalo ísť o čistý elektromobil, ale plug-in hybridný Volkswagen Golf GTE. Teda automobil, ktorý samozrejme je schopný pokračovať v jazde aj s vybitou trakčnou batériou. Bild nespresňuje, či sa súd zaoberal možnosťou, že si recepčný mohol svoje auto cestou v kľude natankovať, podľa všetkého však išiel do práce s prázdnou nádržou, ktorá nestačila ani na dojazd k najbližšej čerpacej stanici...

AKO BY STE SA ZACHOVALI NA MIESTE SUDCU?
  • Potvrdil by som rovnaký výsledok. ( 45% )

     

  • Uznal by som rozhodnutie zamestnávateľa. ( 55% )

     

Odpovedalo 572 ľudí  

zdroj: Bild