Opakované rokovania a stretnutia nič nepriniesli

V stanovisku protestujúcich sa uvádza, že ani posledné stretnutie z piatka 11.2.2022 na ministerstve dopravy neprinieslo absolútne žiaden výsledok. Čakali naň celý víkend. Keďže ani posledný pokus vyriešiť situáciu za rokovacím stolom nepriniesol absolútne žiaden posun, dlho avizovaný protest dopravcov a poľnohospodárov začne na Valentína, teda 14. februrára 2022.

Požiadavky dopravcov sú celé mesiace rovnaké:

* OKAMŽITÉ zníženie spotrebnej dane na PHM o 30% na prechodné obdobie 6 mesiacov podľa vzoru Poľska a Maďarska. Poznámka: Maďarsko práve schválilo predĺženie zastropovania cien palív o ďalšie 3 mesiace na celkovo až 9 mesiacov.

* Trvalé zníženie cestnej dane o 30 %

* Trvalá vratka spotrebnej dane z palív na úrovni 38 € za každých natankovaných 1 000 litrov PHM

* OKAMŽITÉ zníženie platby MÝTA na prechodné obdobie 6 mesiacov o 30 % a následne trvalé zníženie poplatkov nového mýta od roku 2023 pre domácich dopravcov o 28 %

Ďalej bolo prerokované a ostáva nerealizované: 

* Zníženie odvodovej časti pre vodičov a pomoc vodičom z povolania
* Okamžité riešenie agresívnych a vysokých pokút za mýto zo strany Polície SR a Okresných úradov v SR

Dopravcovia a poľnohospodári vyzývajú všetky dopravné spoločnosti, motoristov aj osobných vozidiel, rovnako ako občanov Slovenska, aby protest podporili, pretože všetky požiadavky dopravcov a poľnohospodárov pomôžu širokej verejnosti. Vyzývajú na spoločnú podpornú blokáciu ciest v rámci svojich krajov a okresov od 14. februára až do momentu, kým vláda SR neprijime konkrétne opatrenia a nezrealizuje vyššie uvedené požiadavky.

zdroj: UNAS