Asociácia vodičov pomenúva výzvy

Väčšine zo šiestich miliónov českých vodičiek a vodičov v budúcnosti hrozí, že im obmedzia výber a dostupnosť osobných vozidiel. To by vraj viedlo k zníženiu mobility a osobnej slobody. Proti takýmto hrozbám chce u našich susedov bojovať novovzniknutá Asociácia vodičov osobných vozidiel (AROV).

„Spolok sme založili z dôvodu chýbajúcej serióznej diskusie s verejnosťou na tému budúcnosti mobility, faktickej i ekonomickej dostupnosti osobných vozidiel, slobody pri ich výbere a používaní. Sledujeme obrovský tlak na zákaz spaľovacích motorov aj používanie osobných vozidiel všeobecne. Vadí nám, že sa prehliadajú či zamlčujú riziká presadzovaného nástupu elektromobility, či už ide o ekonomickú nedostupnosť, potenciálne problémy s nedostatkom infraštruktúry či elektriny, alebo v neposlednom rade vzrastajúcu závislosť na Číne,“ vysvetlil zakladateľ spotrebiteľskej organizácie a bývalý funkcionár Federácie automobilového športu ČR Josef Pátl.

Hoci je v Česku viac ako 6 miliónov držiteľov vodičského oprávnenia skupiny B, ich práva a záujmy podľa Pátla v súčasnosti nikto systematicky neobhajuje. Idú to vraj zmeniť.

„Chceme vytvoriť spolu s ostatnými vodičmi platformu, ktorá bude vedieť jasne definovať svoje požiadavky a obhajovať ich. Naším cieľom je, aby sme sa mohli aj naďalej slobodne rozhodnúť, v čom budeme jazdiť za 10, 15 aj 20 rokov. Vadí nám, že sa pod ľúbivou zámienkou dekarbonizácie násilne obmedzujú či zakazujú niektoré technológie a naopak privilegujú postupy a technológie, podporované novými zákonmi, smernicami a dotáciami, ktoré sú nekoncepčné, nedomyslené, a môžu mať množstvo negatívnych dôsledkov. Nie sme proti dekarbonizácii, ale existujú schodnejšie cesty,“ povedal Pátl.

„Asociácia bude presadzovať postupné hľadanie najlepších kompromisných riešení a vyvracať ilúzie o tom, že všetko nové je nutne lepšie,“ doplnil odborný konzultant AROV, profesor a expert na dopravnú mobilitu Ján Macek.

Organizáciu chcú budovať postupne, dali si za cieľ naberať nových členov a komunikovať cez viacero kanálov. Už dnes ich údajne podporujú stovky priaznivcov áut. Ambasádorom AROV sa stal herec a automobilový nadšenec David Suchařípa. Asociácia vodičov chce budovať bonusový program pre sympatizujúcich členov tak, aby im členstvo prinášalo aj benefity navyše a zľavy. Ročná cena najnižšej úrovne, teda bronzového členstva začína na 199 českých korunách, čo je zhruba 8 eur.

MALA BY VZNIKNÚŤ TAKÁTO ASOCIÁCIA AJ NA SLOVENSKU?
  • Áno ( 89% )

     

  • Nie ( 8% )

     

  • Neviem / je mi to jedno ( 3% )

     

Odpovedalo 66 ľudí  

Zdroj: AROV / foto: spiderweb.pl