V štátoch Európskej únie sa minulý mesiac predalo 883 608 osobných automobilov, čo predstavuje medziročný nárast o 10,1 percenta.

Z celkových výsledkov je dôležité spomenúť, že registrácie elektromobilov ďalej spomaľujú. Vo februári mali podiel na celkových predajoch 12 percent, a to je o 0,1 percentného bodu menej ako vlani. Záujem v absolútnych číslach ale mierne vzrástol na 106 187 kusov (+ 9 %), aj keď je nutné ešte raz dodať, že celkový trh stúpal rýchlejšie (viz. spomínaných 10,1 %).

Asi najvýznamnejší vplyv na vyššie uvedené výsledky batériových automobilov mali Nemci. Predaj elektromobilov sa na najväčšom európskom trhu medziročne prepadol o 15,4 percenta.

Naopak stúpol podiel hybridov. Kým vlani vo februári mali podiel 25,5 percenta, minulý mesiac sa vyšplhali na 28,9 percenta. V percentných bodoch je to síce nárast len o 3,4 percenta, lenže celkovo ide o vzostup o 24,7 percenta. Tieto motorizácie sa slušne predávali hlavne vo Francúzsku, Španielsku, Nemecku a Taliansku, tamojší zákazníci si pripísali viac ako 70 percent všetkých registrácií v EÚ. A rástli tiež plug-in hybridy, ich predaj medziročne stúpol o 11,6 percenta.

V Nemecku stúpa záujem o diesel

Benzínové a naftové motory mali vo februári podiel 48,4 percenta, vlani to pritom bolo 51,9 percenta. Tento pokles však asi neprekvapuje, keďže väčšina automobiliek postupne v nejakej forme elektrifikuje všetky spaľovacie motory.

Inak sa ale celkový predaj zážihových agregátov medziročne zvýšil o 6,1 %. Naopak predaj nafty sa prepadol o 5,1 %, ale prekvapuje Nemecko. Tam naopak registrácie dieselových áut v porovnaní s februárom 2023 stúpli o + 9,7 %.

zdroj: ACEA