Švajčiarsky startup Morand pracuje na technológii, ktorá vraj umožní ultrarýchle nabitie elektrického auta. Prvé výsledky pôsobia viac než zaujímavo. Počas testov sa batéria nabila na 80 percent za 72 sekúnd, čo je naozaj výborný výsledok. 98-percentný výsledok trval 120 sekúnd a na 100-% nabitie bolo potrebné počkať 2,5 minúty.

50 tisíc nabíjacích cyklov

Treba povedať, že výsledky boli dosiahnuté so 7,2 kWh prototypom, čo je hodnota veľmi vzdialená od toho, čo ponúkajú niektoré najmodernejšie elektromobily. Morand sľubuje, že jeho novinka je schopná efektívnej prevádzky pri extrémnych teplotách a prináša silný potenciál pre viac nabíjacích cyklov v porovnaní s dnešnými elektrickými vozidlami. Startup tvrdí, že technológiu bezproblémovo otestoval v rozmedzí viac ako 50 tisíc nabíjacích cyklov.

Švajčiarsky startup predstavil novú technológiu pre ultrarýchle nabíjanie. Zdroj: Techgoing

Nová technológia by sa dala označiť aj za hybridnú – kombinuje totiž vlasnosti superkondenzátora s bežnou batériou na chemickej báze. Vo výsledku tak vytvára odolný a extrémne rýchlo dostupný zdroj energie, ktorý sa dá „doplniť“ v priebehu niekoľkých sekúnd. Morand uvádza, že jeho riešenie eTechnology je schopné extrémne rýchleho nabíjania s väčšou spoľahlivosťou ako iné systémy na ukladanie energie.

Neskoršie nasadenie technológie môže byť naozaj široké – od elektroáut, cez drony až po napríklad vlaky. „S oveľa rýchlejším nabíjaním sa otvárajú nové možnosti v celom spektre dopravy, zariadení a iných činností,“ opisuje Benoît Morand, zakladateľ a výkonný riaditeľ startupu. Morand sa teraz usiluje získať prostriedky na svoje ďalšie financovanie, aby sa posunul k širšiemu budovaniu vlastnej výroby.

Zdroj: Wonderfulengineering