Hádže Shell uterák do ringu s vodíkom v USA?

Bohužiaľ, dôvod, prečo spoločnosť Shell zatvára spomínané prevádzky, dáva majiteľom vodíkových vozidiel reálny dôvod na obavy. V liste oznamujúcom dané rozhodnutie viceprezident Shell Hydrogen Andrew Beard uviedol, že ich zatvárajú „kvôli komplikáciám s dodávkami vodíka a iným externým trhovým faktorom“.

Sieť Shell donedávna prevádzkovala sedem z 55 maloobchodných vodíkových staníc v Kalifornii - viaceré však majú  beztak napríklad skrátené otváracie hodiny, teda pokiaľ sú ešte stále funkčné. Hľadanie paliva sa stáva nočnou morou.

Aktuálny vývoj robí budúcnosť vozidiel s vodíkovými palivovými článkami v Spojených štátoch ešte neistejšou. Celá technológia sa presadzuje len s ťažkosťami, pretože stanice a ich palivo sú stále pridrahé. Aj to je dôvodom, prečo sú ojazdené vodíkové autá v USA dostupné za lacný peniaz.

Len málo spoločností má pritom väčší potenciál ako práve Shell, pokiaľ ide o rozvoj vodíkového segmentu. Ropný gigant ponechá v USA v prevádzke aspoň tri stanice s vodíkom. Tie sú však určené pre ťažké úžitkové vozidlá.

Zdroj: insideevs.com / foto: cz.depositphotos.com