Slovenským automobilkám sa tento rok z celkového hľadiska darí navyšovať export vozidiel. Do karát im hrá zlepšenie situácie okolo logistiky a dodávateľských reťazcov. Čoraz dôležitejší úlohu zohráva výroba hybridov.

Za marec 2023 zo Slovenska automobilky exportovali hybridy za takmer miliardu eur, konkrétne išlo o sumu 986 miliónov eur. Hybridné autá sa tak v tejto štatistike príbližili k tým benzínovým - ich celková hodnota v rámci exportu bola len o zhruba 100 miliónov eur vyššia.

Diesel čelí pádu

Ako uviedol Denník N, exporty dieselových áut v marci dosiahli 203 miliónov eur, čo je stále viac v porovnaní s elektromobilmi (151 miliónov eur). Stále však ide pre diesel o výrazný prepad v porovnaní s niekdajšími rekordnými hodnotami v roku 2017 - napríklad 5 rokov dozadu v marci 2017 bol export dieselových áut zo SR na úrovni 558 miliónov eur. Elektrické autá naopak rastú.

Slovensko sa prispôsobuje trendom

Trend je jasný: Naše automobilky prechádzajú na výrobu elektrifikovaných vozidiel. Z tohto pohľadu sú hybridy s veľkou pravdepodobnosťou len medzizastávkou na ceste k 100-percentnej elektromobilite. "Plug-in hybridy sú dočasné riešenie, konečný cieľ je plná elektromobilita," povedal pre Denník N Patrik Križanský, šéf Slovenskej asociácie pre elektromobilitu.

Križanský uvádza, že dnes je elektrifikovaných 16 percent vozidiel z celkovo milióna áut, ktoré vlani naše automobilky vyrobili. Na spotrebiteľskom správaní podľa neho vidno, že hybridy strácajú dych, hoci ich výroba na Slovensku rastie. Častým dôvodom je okresanie dotácií na hybridný pohon v mnohých krajinách a silnejšia preferencia čisto elektrického pohonu.

Nové elektrické modely

Aj automobilové závody na Slovensku sa budú musieť prispôsobiť. To v preklade znamená nové elektrické modely. Napríklad Volkswagen bude v Bratislave produkovať elektrické SUV Porsche Cayenne. Trnavský Stellantis by mal vyrábať model Citroën e-C3, ktorý má motoristom priniesť cenovo dostupnejšiu elektromobilitu.

Zoznam elektrických modelov vyrábaných na Slovensku bude s vysokou pravdepodobnosťou postupne čoraz širší.

Zdroj: Denník N / foto: Volkswagen