Rebríčkom spoľahlivosti osobných automobilov dlho kraľovali japonskí výrobcovia. Dnes to už neplatí, čo ukazuje aj najnovšia štúdia poločnosti J.D. Power venujúcej sa tejto téme desiatky rokov. Jej výsledky môžu niektorých ľudí prekvapiť. Na vrchole sú totiž kórejské značky, ktoré urobili v ostatných dvoch dekádach obrovské pokroky v mnohých oblastiach.

V priemere má 100 automobilov 192 nedostatkov

J.D. Power sleduje spoľahlivosť áut už 33 rokov a hodnotí ich podľa počtu problémov na 100 vozidiel. Označuje to ako index PP100. V súčasnosti bodovala vozidlá, ktorého boli označené ako modelový rok 2019. Ich reálny vek je teda 3 až 4 roky.

Firma si od tohto ročníka v štúdii všíma už 184 oblastí rozdelených do deviatich kategórií. Najviac nedostatkov firma eviduje v rámci infotainmentu, v priemere ich je 51,9 na stovku automobilov. Oproti druhej najviac problémovej oblasti ide o viac než dvojnásobok.

Spoločnosť udáva, že v rámci Spojených štátov dosahuje priemer automobilového sektora hodnotu 192. V prípade juhokórejských áut je toto číslo výrazne nižšie. Najlepšie dopadla z tohto hľadiska Kia (145), kým Hyundai obsadil tretie miesto (148). Medzi ne sa dostal americký Buick (147). Štvrtú priečku získal opäť kórejský Genesis (155), ktorý zároveň zvíťazil medzi prémiovými značkami.

Väčšina európskych značiek je pod priemerom

Bývalá jednotka Toyota skončila piata s PP100 na úrovni 158, v tesnom závese za ňou bol dcérsky Lexus (159). Siedme miesto patrí automobilke Porsche umiestňujúcej sa v tomto ohľade taktiež dlhodobo na popredných priečkach. Jej typ 911 bol najspoľahlivejším autom vôbec, pričom tento titul získal v ostatných štyroch rokoch už po tretíkrát.

Porsche je jediným európskym výrobcom v prvej desiatke. Väčšina značiek zo starého kontinentu zostala pod priemerom, okrem Porsche dosiahli lepšie výsledky značky BMW a MINI. Na dne štatistiky skončil Land Rover (284). O niečo lepšie je na tom Volvo (256), medzi túto dvojicu sa dostal Ram (266).

Zdroj: J.D. Power