Čisto športové modely bavorského výrobcu sa vždy tešili mimoriadnej obľube. Avšak keď bolo na predaj len zopár rôznych modelov a menší počet záujemcov, predajné čísla boli skromné. Postupne však BMW začalo ponúkať modely M aj v dovtedy neobvyklých segmentoch, ako napríklad SUV či aktuálne aj medzi elektromobilmi. Rozšíril sa tak aj okruh nových klientov.

To samozrejme viedlo k rozmachu a aj minulorčonému úspechu v podobe 203 530 kusov s logom M. Kým v minulosti išlo len o M3 či M5, dnes už tu nájdeme aj elektromobily i4 M50, i5 M60 alebo obrovské hybridné XM. Najdôležitejším trhom ostal ten v USA, na druhom mieste skončilo domáce Nemecko a tretím bola Veľká Británia. V porovnaní s rokom 2022 predaje narástli o 14,3 %.

A ktoré bolo to najúspešnejšie „eMko“? Aj tento rok to bola i4 M50. Vlani sa však začali predávať ďalšie elektrické verzie modelov M, napríklad doterat najsilnejší model i7 M70 xDrive s výkonom 485 kW (659 koní) a 1015 Nm.

Príde aj elektrické kombi M

Mimoriadne obľúbené sú aj spaľovacie verzie, napríklad M2 s manuálnou prevodovkou či M3 a M4. BMW tvrdí, že práve M3 sedan je najpredávanejšie vysokovýkonné športové auto na svete, netušíme ale, ako Nemci stanovili parametre. V tomto roku sa začne predávať tiež nová generácia modelu M5, nielen ako sedan ale i kombi. A rovnako aj prvé elektrické kombi i5 M60 xDrive Touring, takže automobilka má opäť slušne nabité.

Zdroj: BMW