Šrotovné ako bonus za kúpu elektrického auta

Predstavte si, že žijete v Taliansku a dlhé roky ste držali vo vlastníctve akési staré auto. Už-už sa ho aj chystáte zbaviť a napokon sa vám to môže vyplatiť viac, ako by ste si predtým vôbec mysleli - ak teda zavedú novú dotáciu takmer 14 tisíc eur na elektromobil výmenou za to, že sa zbavíte svojho starého vozidla.

Cieľom je vraj obnoviť taliansky vozový park, ktorý je jedným z najstarších v Európe. Najmenej 11 miliónov áut tu stále spĺňa iba emisnú normu Euro 3 alebo nižšiu. Popritom chce tamojšia vláda zjavne podporiť rodiny s nízkymi príjmami. Opatrenie by mohlo pozitívne vplývať i na automobilový priemysel.

Počet registrácií nových áut v Taliansku vzrástol v roku 2023 o 19 percent na približne 1,57 milióna, uvádzajú nedávno publikované údaje ministerstva dopravy. Podiel elektrických vozidiel na celkovom trhovom koláči však zostáva v Taliansku nižší ako v iných veľkých európskych ekonomikách.

Ukazuje sa, že Európa sa dostáva pod čoraz väčší tlak, ak chce naplniť svoje ambiciózne ciele z hľadiska masívneho prechodu na elektormobilitu. Viacerí analytici to komentujú tak, že krajiny EÚ musia bezpodmienečne zlepšiť svoju priemyselnú politiku, čo má ísť podľa nich ruka v ruke s tým, že automobilky na trh urýchlene uvedú lacnejšie elektrické autá.

Zdroj: Automotive News Europe