Kvôli v Európe stále používanému menu SsangYong vzniká trochu menší hokej, keď v texte spomenieme KG Mobility, mali by ste ale vedieť, že tento nástupnický názov sa stal na domácom trhu oficiálnym a jediným používaným označením.

Inak povedané, o SsangYong v Kórei už nezavadíte a bude možno zaujímavé sledovať, ako sa s touto zmenou vyrovná európske zastúpenie, keďže KGM tu zatiaľ pozná len málo zákazníkov, zatiaľ čo „SS“ má pomerne slušný zvuk medzi motoristami vyhľadávajúci dobrý pomer medzi cenou a úžitkovou hodnotou.

V úvode spomínaná novinka je niektorými detailmi (napríklad prednými dverami, blatníkmi či základnými proporciami) nápadne podobná crossoveru Torres, a aj preto prevláda názor, že máme pred sebou vizuálne športovejšie navrhnutý variant s pracovným názvom Torres Coupe.

Na mieste „ešpézetiek“ nájdete tabuľky s označením J120, pričom model aj na Slovensku predávaný Torres bol vyvíjaný pod interným kódovým označením J100 (elektrické prevedenie je U100). Je to ďalší náznak príbuznosti, ale zatiaľ nechceme úplne predbiehať.

Päťdverové SUV so šikmejšie sklonenými zadnými stĺpikmi i oknom by mohol mať verejnú premiéru na júnovom domácom autosalóne BIMOS 2024 v Busane, ktorý začína 27. 7., a preto predpokladáme, že by sa k prvým zákazníkom mohol dostať ešte pred koncom tohto roka. Samotné predstavenie zrejme prebehne digitálnou formou o niečo skôr, v toto prípade sa špekuluje o marci 2024, pretože automobilka v tomto termíne oslavuje 70. výročie svojho založenia.

Ak skutočne pôjde o druhú karosársku verziu Torresu, vďaka identickej architektúre sa pod prednou kapotou takmer s istotou objavia spaľovacie motory i elektrická jednotka, ktorá má v základnom aute výkon 207 koní, krútiaci moment 340 Nm a trakčnú batériu s kapacitou 73,4 kWh.

Premiér bude zrejme viac

Očakáva sa tiež, že spolu s Torresom Coupe automobilka odhalí i produkčnú verziu pickupu O100, ktorý sa tiež objavuje v uvedenej reklame. Ale ani tým možné premiéry nekončia. V hre je sériové crossover KR10 i futuristické SUV F100. Nechajme sa prekvapiť...

zdroj: KGM