Nový program z dielne Tesly

Tesla zjavne pochopila, že cudzie nabíjačky nemôže ignorovať, a preto ohlásila nový program zameraný práve na pridávanie rýchlonabíjačiek do jej navigačného systému s tým, že ich bude vodičom odporúčať ako vhodné nabíjacie body.

Cieľom jej novej iniciatívy je zlepšiť celkový prístup k rýchlonabíjačkám. Novinka bude zatiaľ zavedená v Európe a Izraeli. Tá-ktorá nabíjačka sa dostane na zoznam Tesly len vtedy, ak splní jej štandardy.

Pokiaľ ide o konkrétne požiadavky, spoločnosť zahrnie prirodzene iba tie nabíjacie stanice, ktoré dokážu nabíjať s kompatibilnými konektormi, pričom z tohto pohľadu dáva zmysel, že Tesla testuje novinku práve v Európe. „Partnerské“ nabíjacie body musia mať zároveň vysokú mieru spoľahlivosti nad 90 percent a zároveň by mali byť medzi vodičmi áut Tesla obľúbené a často navštevované.

Aj po pridaní nabíjacej stanice do navigačného systému chcú zástupcovia Tesly vyhodnocovať, či nabíjačka plní potrebné kritériá, napríklad mieru spoľahlivosti vždy v rozsahu aspoň na úrovni 70 percent alebo viac.

Zo strategického hľadiska ide o zaujímavé rozhodnutie automobilky. Dá sa pritom čítať aj v kontexte toho, že sieť Tesla Supercharger nie je dostupná všade, a tak dáva zmysel, že americká firma odporučí i alternatívne možnosti nabíjania. Nepôjde o plnú integráciu s tretími stranami a vodiči sa budú musieť aj naďalej oboznámiť s platobným systémom a identifikačnými či registračnými požiadavkami na jednotlivých nabíjačkách. Aj tak sa však dá očakávať, že tento krok uľahčí motoristom každodenný život s elektromobilom a plánovanie najmä dlhších ciest.

Zdroj: Insideevs.de