Toyota predstavila Grand Highlander tesne pred jeho svetovou premiérou na dnes začínajúcom autosalóne v Chicagu. Radi by sme vám samozrejme v súvislosti s tým predstavili tie najdôležitejšie technické parametre novinky, problém je ale v tom, že napríklad rozmery japonská automobilka zatiaľ nikde neuvádza.

Tie sú pritom dosť podstatné, pretože práve vďaka väčšej dĺžke i napochybujeme, že i natiahnutému rázvoru (východzí model má 4,97 m a 2850 mm) dokáže nové SUV ponúknuť nielen osem miest na sedenie, ale v tejto konfigurácii i batožinový priestor zväčšený z 241 na 590 litrov.

Sklopením druhého a tretieho radu dostanete tiež viac miesta. Kým štandardný Highlander ponúka maximálnych 1909 litrov, Grand má v tejto úprave až 2760 litrov. Mimochodom, celá kabína má objem až 4332 litrov. Aj preto Toyota tvrdí, že budú mať na sedadlách v treťom rade dosť miesta aj dospelí.

V porovnaní s autom, ktoré kúpite i u nás, sú vidieť dosť podstatné zmeny v dizajne exteriéru i interiéru. Grand Highlander dostal prepracované svetlá, novú masku chladiča, 12,3-palcový dotykový displej na stredovej konzole a hromadu ďalších nových detailov. Skrátka je vidieť, že má za sebou facelift, ktorý ho zvonka vizuálne viac priblížil Toyote RAV4 a predpokladáme, že rovnako modernizované bude časom i základný model.

Luxusnejšie vybavené verzie dostanú v druhom rade dve samostatné kreslá.

Ešte dôležitejšie je, že Japonci urobili zmeny aj v palete dostupných pohonných jednotiek. V Spojených štátoch je krátky Highlander v predaji s benzínovým štvorvalcom 2.4 Turbo (269 k) a motorom 2.5 Hybrid s výkonom 248 koní, ktorý kúpite i u nás. Novinkou je benzín-elektrický systém Hybrid Max vychádzajúci zo štandardného hybridu, ale má výkon zvýšený na 367 koní a systémový krútiaci moment 542 newtonmetrov.

Bližšie informácie konštrukcii tohto pohonu momentálne nemáme, ale Toyota sľubuje akceleráciu z miesta na 60 míľ za hodinu (97 km/h) za 6,3 sekundy a schopnosť ťahať brzdený príves s hmotnosťou 2270 kg.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 21 obrázkov

zdroj: Toyota