Posledných dvadsať rokov sa technológia odomykania a štartovania automobilov posunula o poriadny kus vpred. Od obyčajných kľúčov, cez kľúčiky s displejom, až po digitálne kľúče v mobilnej aplikácii. Vo väčšine prípadov ste museli vždy niečo držať v ruke alebo mať pri sebe mobil. A pri štartovaní ste museli v interiéri vkladať kus kovu do zapaľovania, respektíve dotknúť sa tlačidla.

Spoločnosť Continental spolu so svojím partnerom trinamiX, ktorá je odborníkom v oblasti biometrie, vás chcú kľúčov a tlačidiel na otvorenie a naštartovanie auta skutočne zbaviť. Ich nová technológia umožňuje odomknutie vozidla jednoducho tým, že sa postavíte k dverám. Okrem toho je táto technológia aplikovaná aj v interiéri vozidla a bráni neoprávnenej osobe v naštartovaní.

ext_authent

Skutočne bezkľúčové odomykanie

Systém pozostáva zo systému In2Visible od Continentalu a špeciálnej kamery pre autentifikáciu tváre osôb. Je to prvýkrát, kedy bol použitý mimo interiér auta.

Pokročilá autentifikácie tváre, vyvinutá spoločnosťou trinamiX, je postavená na systéme, ktorý splňuje najvyššie biometrické bezpečnostné štandardy. Špeciálna kamera integrovaná v stĺpiku B dokáže rozlíšiť ľudskú pokožku od iných materiálov. To znamená, že aj keď niekto vytvorí masku s vašimi rysmi alebo použije obrázky generované pomocou umelej inteligencie, nebude schopný získať prístup do vozidla.

inter_authent

Nenaštartuje ktokoľvek

Po úspešnom bezkľúčovom odomknutí môžete nasadnúť, kde vás privíta OLED displej. Aj v ňom je integrovaná kamera prepojená s rozpoznávaním tváre a jej autentifikáciou a opäť kontroluje, že osoba za volantom je oprávnená naštartovať. Systém taktiež disponuje detekciou pozornosti a únavy.

Dvojitá autentifikácia nielenže zvyšuje bezpečnosť pri prípadnom pokuse o krádež, ale tiež umožňuje prístup všetkým členom rodiny do vozidla a zároveň bráni spusteniu motora neplnoletými alebo neoprávnenými osobami.

AKÝ PRÍSTUP DO AUTA PREFERUJETE?
  • Mechanický kľúč ( 53% )

     

  • Mechanický kľúč s displejom ( 0% )

     

  • Mobilná aplikácia s digitálnym kľúčom ( 5% )

     

  • Teším sa kedy bude koncept z článku integrovaný ( 42% )

     

Odpovedalo 19 ľudí