Ochrániť auto pred zmiznutím sa do značnej miery dá. Aj na Slovensku existuje niekoľko firiem, ktoré sa na to špecializujú. Ak majú zlodeji viac času a sú dobre vybavení, auto naložia na odťahovku. Rušička GPS znemožní lokalizáciu, auto rozmontujú na súbor náhradných dielov, ktoré sú cenené a rozpredajú ich.

Dá sa tomu zabrániť, aj keď už je auto nenávratne stratené? Kedysi sa vo veľkom využívalo vyleptanie VIN čísla na bočné okná. To však platí len na sklá, ktoré sú aj tak nie príliš cenené. Toyota má zaujímavé riešenie. Ochrana jednotlivých dielov, nielen tých karosárskych, totiž môže zlodejom absolútne znemožniť ich predaj na čiernom trhu...

Na karosériu vyrazia identifikátor s identifikačným číslom PIN, ktoré je spárované s VIN číslom. Minimálne bodky s priemerom približne 1 mm dokáže prečítať špeciálne zariadenie. Celkovo majú do karosérie umiestniť až 10-tisíc takýchto znakov. Minimálne by v tomto prípade mohol princíp pomôcť ako prevencia, keďže zlodeji nebudú môcť diely rozpredať.

Automobilka začne opatrenie implementovať na autá značky Toyota a Lexus, od júla tohto roka by ich mali začať nasadzovať do sériových áut. Ďalším krokom k zvýšeniu bezpečnosti bude navýšenie počtu miest s VIN číslom. Čím viac takýchto opatrení príde na trh a zlodeji sa o nich dozvedia, tým pádom bude menšia chuť kradnúť takto upravené vozidlá na diely. Kupujúci na čiernom trhu si síce tak ľahko takýto diel neskontrolujú, či je z legálne rozobratého auta, alebo z kradnutého, môže ich to však odradiť kupovať takéto diely pod rukou. Keď klesne dopyt, klesne aj ponuka. Čo si o podobných krokoch myslíte vy?