Cestu autom na dovolenku si treba dobre naplánovať. Od začiatku treba brať do úvahy aj mýto v iných európskych krajinách. Vo Švajčiarsku bude od 1. augusta zavedená elektronická diaľničná známka, ktorá môže byť pre niektorých dovolenkárov užitočná.

Doteraz si museli vodiči vo Švajčiarsku kúpiť klasickú nálepku. Platí 14 mesiacov – napríklad tá na rok 2023 platí od decembra 2022 do konca januára 2024. Známka v súčasnosti stojí 42 eur, respektíve 40 švajčiarskych frankov. Od augusta 2023 sa spúšťa takzvaná „e-vignette“, čiže elektronická diaľničná známka

Pre motoristov to prináša výhody. Už nebude potrebné hľadať predajné miesta, kde si môžete nálepku kúpiť. A ak sa vám rozbije čelné sklo, nemusíte kontaktovať švajčiarske úrady, aby ste získali náhradnú nálepku.

Zatiaľ zostanú aj staré známky

Elektronickú diaľničnú známku pre Švajčiarsko bude možné zakúpiť cez oficiálny internetový portál e-vignette.ch. Pre kúpu sú dôležité informácie ako kategória vozidla, krajina registrácie a ŠPZ. Nie je potrebné vytvárať si užívateľské konto.

Platiť je možné buď kreditnou kartou (Visa a Mastercard), alebo pomocou švajčiarskej platobnej aplikácie Twint. Platnosť elektronickej diaľničnej známky sa v krajine overuje náhodnou kontrolou ŠPZ.

Platí pritom, že vo Švajčiarsku zostanú v platnosti zatiaľ oba systémy. Predaj tradičných nalepovacích diaľničných známok bude podľa nemeckého motoristického klubu ADAC ukončený vtedy, ak jej podiel klesne pod desať percent.

Zdroj: Merkur.de