Posledné tri jadrové elektrárne v Nemecku definitívne vypnú už túto sobotu. Vybraní zástupcovia tamojších podnikov to ostro kritizujú a varovali pred problémami na strane dodávok a vysokými cenami.

Prezident Nemeckej priemyselnej a obchodnej komory Peter Adrian vystríhal pred rizikami spojenými s odstavením jadrových elektrárni od 15. apríla.

Odstavenie posledných troch zostávajúcich jadrových elektrární zároveň zvyšuje riziko dlhšieho fungovania uhoľných elektrární, povedala Kerstin Andreae zastupujúca nemecký zväz energetiky.

Čo budú robiť bez vetra a slnka?

Dnes nie je zaručené, že Nemecku sa podarí včasné dobudovanie kapacít výroby elektriny na dostatočnej urovni bez toho, aby bola celá krajina rukojemníkom počasia. To je rizikovým faktorom v prípade veternej a solárnej energie.

Spolkový minister hospodárstva Robert Habeck nateraz konštatoval, že bezpečné dodávky elektrickej energie nie sú vraj ani po vyradení "jadra" ohrozené.

Nemcom hrajú do karát faktory ako veľa plynu v zásobníkoch, nové terminály na skvapalnený plyn aj neustále zapájanie ďalších obnoviteľných zdrojov energie.

Minister Habeck očakáva, že do roku 2030 bude 80 % elektriny Nemecka pochádzať z obnoviteľných zdrojov. Nateraz sa musia motoristi zmieriť s tým, že najmä v nepriaznivom počasí bez vetra a slnka bude veľká časť prevádzky ich elektromobilov závisieť od "špinavého" uhlia.

Niet pochýb, že Nemecko sa jadra naozaj zbaví, no cena za to zjavne nebude taká malá, ako niektorí predpokladali.

Zdroj: Tagesschau / Foto: cz.depositphotos.com