Trh s elektromobilmi neustále rastie a aj preto sa tradičný výrobca pohonných hmôt rozhodol investovať do tohto odvetvia. Rozmach áut s elektrickým pohonom je nepopierateľný. Len v Británii stúpol počet vozidiel s veľmi nízkymi emisiami (Ultra-low emission vehicles), medzi ktoré patria všetky vozidlá, ktoré vylučujú menej ako 75g CO2/km, za 10 rokov až o 3 000%. 

Achillovou pätou elektrických vozidiel je však veľmi často nedostatočná infraštruktúra. Spoločnosť Shell preto cíti, že ak má elektromobilita naďalej napredovať, vodiči sa nesmú strachovať o to, kde svoj elektromobil nabijú. Tradičný výrobca palív však od roku 2017 neustále rozširuje svoju sieť nabíjacích bodov, pričom v súčasnosti ich v Británii ponúka už takmer 8-tisíc. Teraz však spravili veľký krok vpred a predstavili koncept prvej dobíjacej stanice Shell vo Veľkej Británii na štýl klasických čerpacích staníc, ktorú už čoskoro otvoria pre verejnosť. 

Nabíjačky s výkonom 175 kW

Táto stanica sa bude nachádzať vo Fulhame (centrálny Londýn), kde Shell aktuálne prerába jednu zo svojich konvenčných staníc na veľkú nabíjaciu stanicu pre elektromobily. Nachádzať sa tu bude 10 nabíjacích bodov s dobíjacím výkonom až 175 kW. Rýchlo-nabíjačky, ktoré dnes disponujú výkonom 50 kW by podľa Shellu mali tradične nabiť batériu elektromobilu z 0 na 80% za 30 minút. Nabíjačky na tejto stanici však budú ponúkať až 3,5-násobne vyšší výkon. 

Chýbať nebude ani obchod s kávou či občerstvením a zónou na sedenie, kde budú môcť vodiči počkať, kým sa ich elektromobil dobije. Zaujímavosťou tiež je, že táto stanica bude disponovať aj solárnymi panelmi, prostredníctvom ktorých bude generovať elektrickú energiu. Samotné nabíjačky pritom budú dodávať len 100% certifikovanú elektrinu z obnoviteľných zdrojov a tak v tomto prípade nebude platiť, že emisie sa presunuli z výfukov áut do komínov elektrární.  

Zdroj: Shell