Ministerstvo zareagovalo na falošné vyberanie diaľničných poplatkov

Rezort dopravy upozorňuje na množiace sa podvodné SMS-ky, v ktorých niekto v mene ministerstva žiada úhradu diaľničných poplatkov.

"Upozorňujeme, že ministerstvo nikdy takéto správy neposiela a od nikoho SMS-kou nežiada peniaze. Prosíme preto ľudí, aby neklikali na žiadne odkazy v týchto SMS a určite nič neplatili. Vzor tejto podvodnej správy prikladáme v prílohe," uviedol ministerstvo v oficiálnej tlačovej správe publikovanej v utorok 9. apríla.

Takto vyzerá príklad podvodnej SMS, na ktorú v žiadnom prípade nereagujte.

Štát zverejnil aj vzorovú SMSku pre lepšiu predstavu toho, ako takýto podfuk vyzerá. V správe sa píše, že "ministerstvo dopravy SR pripomína, že máte neuhradenú faktúru. Plaťte svoje účty včas, aby neovplyvnili vaše kreditné skóre".

SMS chce teda navodiť dojem, že nezaplatením si údajne zhoršujete svoju pozíciu voči banke do budúcna, keď bude posudzovať vašu spoľahlivosť pri žiadosti o hypotéku či iný finančný produkt.

Vo všeobecnosti platí, že za využívanie diaľnic sa na Slovensku platí kúpou diaľničnej známky vopred, aby ste sa vyhli pokute za jazdu bez nej. To sa týka všetkých bežných osobných vozidiel. Najjednoduchším, rokmi overeným spôsobom je kúpa známky cez internet na eznamka.sk.

Zdroj: Ministerstvo dopravy SR