Zmeny organizácie dopravy by mohli zvrátiť

Erik Kaliňak a Ján Mažgút, obaja poslanci NR SR za stranu Smer, prišli s návrhom nového zákona, resp. novely cestného zákona. Chcú dať ministerstvu dopravy, ktoré vedie nominant rovnakej politickej strany Jozef Ráž mladší, novú kompetenciu, aby mohlo realizovať dozor nad všetkými cestami, a to vrátane tých, ktoré sú v správa samospráv. Dnes má takúto možnosť iba v prípade diaľnici, po novom by rezort dopravy mohol rozhodnúť o zmenách na cestách nižšieho významu.

Zaznieva kritika, že vraj ide o snahu zvrátiť rozhodnutia podobného charakteru, aké urobila Bratislava, keď tam zaviedli cyklotrasu na úkor zrušenia jedného jazdného pruhu v oboch smeroch na Vajanského nábreží v hlavnom meste, píše Denník N.

„Práve predkladateľ zákona, poslanec Mažgút, pred voľbami v rôznych videách opakovane hovoril o nedávnej úprave Vajanského a Rázusovho nábrežia v Bratislave v súvislosti s nezmyselnou ideológiou, neodbornosťou či cykloteroristami,“ okomentovalo združenie Cyklokoalícia.

Viaceré nesúhlasné reakcie

Z bratislavského magistrátu odkázali, že nepovažujú túto legislatívnu iniciatívu za dobrý nápad, uvádza Denník N. Čo sa týka hlavnej myšlienky novely zákona, cieľom má byť napríklad korekcia zmien na cestách, ktoré môžu znížiť bezpečnosť alebo plynulosť premávky, prípadne ak majú neželená vplyvy socioekonomického charakteru.

S navrhovaným zákonom nesúhlasí ani Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS). Negatívny komentár poskytla pre Denník N aj Únia miest Slovenska. „Žiaľ, bolo bežnou praxou aj poslancov predošlej vládnej koalície, že si svoj nesúhlas s rozhodnutiami vedení miest a obcí, v ktorých majú trvalý pobyt, riešia takto mocensky, nesystémovo, účelovo, pričom tým spôsobia problémy všetkým mestám a obciam na Slovensku,“ uviedol Richard Rybníček, prezident únie a primátor Trenčína.

Zdroj: Denník N / foto: Matúš Vallo