Africké Alžírsko pomaly získa štatút európskeho Slovenska vo výrobe áut. 

V krátkom čase je to už tretia automobilka, ktorá sa prisťahovala na čierny kontinent. Okrem iného to je Renault a pred časom Škoda-Auto. Tento víkend podpísali dohodu s ďalším francúzskym koncernom, s PSA. Autá, ktoré tam budú vyrábať, budú určené len pre regionálny trh. Pre PSA to je dobrý ťah, keďže po historickej stránke sú v Afrike ich produkty veľmi obľúbené a považované za nezmary. Možno je to preto, lebo tam mali Francúzi kolónie.


PSA uzavrela zmluvu s alžírskymi partnermi

Francúzska firma oznámila, že dohodu podpísala s alžírskymi partnermi Condor Electronics, Palpa Pro a Entreprise Nationale de Production de Machines-Outils. Francúzi investuju 100 miliónov eur a budú mať pod palcom 49 % podiel. Automobilka by sa mala nachádzať v meste Oran. V rovnakom meste má pobočný závod Renault. Riadna koncentrácia, nemyslíte? 

PSA dúfajú, že obmedzenú produkciu začnú už v r2018. Na plné obrátky by sa mala rozbehnúť o rok neskôr. PSA minulý rok predalo 383 504 nových vozidiel v oblasti. Vďaka tejto investícii predpokladajú nárast na 700-tisíc kusov do piatich rokov. Čiže v podstate dvojnásobok. 


Vyzerá to tak, že z Alžírska sa stane jedna z najviac priemyselných krajín v Afrike. Okrem týchto koncernov na alžírsky trh smerujú ďalšie investície, a to z Číny, Talianska a Turecka.