Potvrdili mu trest, rodiny sú nespokojné

Na problém alkoholu za volantom na Slovensku veľmi tragickým spôsobom minulý rok poukázal Dušan Dedeček a nehoda, ktorú spôsobil v centre Bratislavy. Vyžiadala si 5 ľudských životov mladých ľudí, ktorí sa v nedeľu večer vracali na internáty v hlavnom meste.

Vinník spôsobil kolíziu so študentmi čakajúcimi na zastávke vo vysokej rýchlosti a pod silným vplyvom alkoholu. Ku skutku sa Dedeček priznal, s advokátom rozporovali iba právnu kvalifikáciu skutku. Bratislavský mestský súd najskôr vodičovi z nehody na Staromestskej ulici vymeral trest 15 rokov. Za bežných okolností však hrozí za trestný čin všeobecného ohrozenia odňatie slobody na 20 a viac rokov.

Verdikt s mimoriadnym znížením trestnej sadzby sa nepozdával nielen rodinám pozostalých, ale ani generálnemu prokurátorovi Marošovi Žilinkovi. Ten nariadil podriadenému prokurátorovi podať odvolanie.

Prípad sa tak dostal na stôl odvolacieho krajského súdu a ten dnes rozhodol - potvrdil prechádzajúci trest pre Dušana Dedečka a zároveň mu určil zákaz viesť motorové vozidlá na 7 rokov. Slovám ľútosti odsúdeného motoristu neuverili viacerí rodinní príslušníci, ktorým pri tragickej udalosti zahynuli blízki. „Na jednej strane chce ísť na slobodu a na druhej chce eutanáziu. Nech si rozmyslí, čo vlastne chce. Hovoril, že má nočné mory a nič si nepamätá. Buď má nočnú moru a pamätá si, čo sa stalo, alebo nemôže mať nočné mory, súd mu tie jeho báchorky zhltol,“ uviedol otec zosnulej Natálie Pavol Hamrák.

Chce robiť osvetu formou kampane

Dedeček sa už aj v minulosti pokúšal žiadať rodiny pozostalých o odpustenie a najnovšie prišiel s tým, že sa chce neskôr venovať boju proti alkoholu formou kampane s jeho podobizňou.

“Nás starých len ťažko odučíme, ale mali by sme sa snažiť, že tak, ako vymizlo používanie cigariet, mal by zmiznúť aj alkohol z našich životov,” skonštatoval, no veľa pochopenia zatiaľ podľa všetkého nenašiel: „On je blbec. Nemal piť a nebolo by treba ani kampaň robiť. Hovoril, že chce, aby deti nepili. Ktoré deti pijú? Asi jeho, naše nie. Aj jeho ožratý syn sedel s ním v aute,“ uzavrel otec Natálie, ktorá tragicky zahynula pri autonehode.

Dušan Dedeček bude môcť o podmienečné prepustenie požiadať, keď bude mať 72 rokov. V súčasnosti má 61 rokov.

Zdroj: Pravda, Pravda2