Hovorkyňa bratislavskej prokuratúry Gabriela Kováčová informovala médiá: „V trestnej veci vedenej pre prečin poškodzovania a ohrozovania prevádzky všeobecne prospešného zariadenia rozhodol poverený príslušník krajského dopravného inšpektorátu o postúpení trestnej veci inému orgánu (oddeleniu bezpečnosti cestnej premávky, ODI, OR PZ Bratislava IV). Dôvodom uvádzaným v uznesení je zistenie, že výsledky skráteného vyšetrovania preukazujú, že nejde o trestný čin, ale o skutok, ktorý by mohol byť priestupkom."

K slovu sa však teraz dostane prokurátor, ktorý vyhodní, či policajt postupoval správne. "Dozorujúci prokurátor vyhodnotí zákonnosť a dôvodnosť postupu povereného príslušníka Krajského dopravného inšpektorátu Bratislava, ako aj zákonnosť a dôvodnosť samotného uznesenia o postúpení veci,“ vysvetlila Kováčová.

Kto čakal, že sa teraz konečne dočkáme kamerových záznamov z Dankovej nehody, bude sklamaný. Zverejnia ich vraj až po preskúmaní záverov uznesenia a spisového materiálu dozorujúcim prokurátorom.

Veľa kritiky pre jednu nehodu so zdemolovaným semaforom

Ako upozornil Denník N, bratislavská krajská prokuratúra nepovedala, či štát medzičasom vrátil politikovi vodičský preukaz a na otázky ohľadom toho neodpovedá ani samotný Danko. Pripomeňme, že vodičák mu zadržali až 6 dní po nehode.

Rovnako čelila polícia kritike aj za to, že Dankovi dala "fúkať" až dlhých 15 hodín po nehode, kedy už test na alkohol nemal žiadnu výpovednú hodnotu. Vyšetrujúci policajti dostali za postup trest, hoci v nepeňažnej forme: išlo o takzvanú výčitku, resp. pokarhanie. Práve to je zároveň najmiernejším trestom a neovplyvní žiadnym spôsobom odmeny policajtov.

Slovenská polícia a prokuratúra bola podrobená kritike aj za to, že jej trvá pridlho, aby definitívne vyšetrila nehodu z 11. januára. Na verejnosť sa ohľadom vyšetrovania dostáva len veľmi málo informácií, čo je v protiklade s tým, ako sa postupuje pri mnohých iných nehodách či škodových udalostiach. Vraj je to v tomto prípade priamo zámerom, aby sa nezmaril účel trestného konania, odkazovali ešte skôr kompetentné orgány.

Zdroj: Aktuality.sk, Denník N / foto: Startitup.sk