V pondelok, 27. apríla 2020 o 6:30 h odštartovala výroba aj v domácom Wolfsburgu. Výrobu Golfov začne najskôr len na jednej zmene so zníženou kapacitou a dlhším cyklom medzi vyrobenými autami. VW uviedol, že do výroby sa vrátilo približne 8000 zamestnancov.

Od stredy štartujú aj s výrobou modelov Tiguan a Touran, k tomu aj Seat Tarraco. Viaczmenná prevádzka by mala začať na budúci týždeň. VW tiež informuje, že približne 2600 dodávateľov, z toho väčšina v Nemecku, už obnovilo svoju prevádzku a dodáva diely v požadovanom termíne.

Do výroby, samozrejme, vstupujú pracovníci len zdraví, bez indikácií ochorenia, s ochrannými pomôckami na tvári (tam, kde sa nedá dodržať odstup 1,5 metra) a dochádza aj k pravidelnejšej dezinfekcii výrobných priestorov. Avšak len štart výroby stačiť nemusí. Musí sa rozbehnúť aj predaj áut a dopyt po nich. Na podporu týchto faktorov už v automobilkách plánujú rôzne dotácie na nové autá. Ich realizácia však bude závisieť aj od samotných vlád jednotlivých krajín.

Ani nie na 50 %

Automobilka predpokladá, že do konca tohto týždňa vyrobia vo Wolfsburgu približne 400 áut. V budúcom týždni sa má výroba zvýšiť na 6 000 vozidiel týždenne. To je však stále len približne 40 % z čias pred začiatkom krízy. Uvidíme, kedy sa automobilky dostanú na aspoň 50 % z výrobného procesu pred začiatkom krízy.

Zdroj: Volkswagen