Vo vyššie uvedených dňoch si môžu všetci motoristi s legálne nainštalovanými LED žiarovkami NIGHT BREAKER LED nechať zadarmo skontrolovať a prípadne nastaviť svetlomety svojich vozidiel vo vybraných servisoch po celom Slovensku, ktoré disponujú regloskopom (profesionálny prístroj na správne nastavenie svetlometov). Aktuálne informácie o zúčastnených servisoch nájdu všetci záujemcovia na webových stránkach www.vidiet-a-byt-videny.sk

Tohtoročná akcia Vidieť a byť videný prebieha súčasne v rovnakom termíne aj v Českej republike a je zameraná na legálne inštalované LED svetelné zdroje – NIGHT BREAKER LED. Tými je možné vo vybraných typoch vozidiel, uvedených na www.led-legalne.sk, nahradiť klasické halogénové autožiarovky H4 a H7. Nutnou súčasťou ich legálnej inštalácie je však okrem iného aj následné odborné nastavenie. Bohužiaľ, pri výmene svetelných zdrojov svojpomocne je tento dôležitý krok často zanedbávaný a pri svietení potom môže dochádzať k oslňovaniu protiidúcich vodičov.

Vzhľadom na to, že svetlo LED žiaroviek je veľmi jasné, intenzívne a výrazne chladne biele, je možnosť oslnenia ešte vyššia. „Dopravným nehodám, ktoré môžu byť spôsobené oslnením alebo zlým osvetlením vozidla, je potrebné predchádzať. Z tohto dôvodu BECEP každoročne podporuje preventívnu bezpečnostnú akciu Vidieť a byť videný, počas ktorej sa vo vybraných servisoch bezplatne nastavujú svetlomety,“ upresňuje JUDr. Roman Török, vedúci oddelenia bezpečnosti cestnej premávky (BECEP) Ministerstva dopravy SR.

Preto je obzvlášť pri LED žiarovkách nastavenie svetlometov veľmi dôležité. Akcia Vidieť a byť videný tak vychádza v ústrety všetkým, ktorí túto povinnosť zanedbali alebo si s výmenou LED žiaroviek nevedia rady. Pokiaľ si vodiči totiž nechajú LEDky tiež nainštalovať, získajú okrem predĺženej záruky 4 roky ešte jeden rok záruky navyše. Cieľom akcie Vidieť a byť videný je upozorniť vodičov na riziká spojené s prevádzkou vozidla, ktoré nemá správne nastavené alebo funkčné svetlomety a nutnosť pravidelnej kontroly autožiaroviek nielen v hlavných svetlometoch ale aj celého osvetlenia motorových vozidiel.

Zásady legálnej inštalácie LED svetelných zdrojov namiesto klasických halogénových žiaroviek:

1) Inštalácia LED žiaroviek je možná iba do čelných svetlometov vozidiel, ktoré sú v presnej zhode s vozidlami uvedenými v zozname kompatibility na www.led-legalne.sk alebo v Osvedčení o vnútroštátnom typovom schválení komponentu Ministerstva dopravy SR.

2) Musia sa vymeniť vždy obe žiarovky naraz.

3) V prípade zložitejšej inštalácie je nutné inštalovať aj montážne príslušenstvo, ktoré musí byť tiež v presnej zhode so zoznamom kompatibility.

4) Po inštalácii LED žiaroviek je nutné na svetlomet alebo v jeho blízkosti nalepiť výrobný štítok výrobcu, na ktorom je uvedené číslo schválenia K1821 (pre H7) alebo K2023 (pre H4) a logo OSRAM. Samolepka s výrobným štítkom výrobcu je vnútri krabičky komponentu NIGHT BREAKER H4/H7 LED.

5) Ďalej je nutné okolo prívodného kábla náhradného svetelného LED zdroja nalepiť samolepku so značkou typového schválenia komponentu, na ktorom je uvedené číslo tohto schválenia - MD SR 27MD N-01863 (H4) alebo 27MD N-01864 (pre H7). Samolepka so značkou typového schválenia komponentu sa nachádza na krabičke komponentu NIGHT BREAKER H4/H7 LED.

6) Bezprostredne po inštalácii LED žiaroviek je nutné svetlomety nechať nastaviť v odbornom autoservise, vybavenom regloskopom.