Autá si tu už neškrtnú, postavili im však novú cestu

A4 je jednou z najdlhších a najdôležitejších diaľnic v Nemecku. Na jeden z jej úsekov medzi Kolínom nad Rýnom a Aachenom však od roku 2014 nesmú vstúpiť žiadne vozidlá.

Dôvod: Trasa cesty pri meste Kerpen bola preložená z dôvodu rozšírenia ťažby v miestnej bani. Ťažiť sa tu má do roku 2040.

Nemeckí diaľničiari však nenechali motoristov v štichu. Namiesto starej cesty postavili nový úsek dlhý 17,6 kilometra, a to iba o 1,7 kilometra južnejšie. Spolu s tým vznikli aj nové križovatky Merzenich a Elsdorf, ktorými sa šoféri dostanú na diaľnicu A4.

Starú časť A4ky však dodnes zatiaľ neodstránili, a tak si vyslúžila pomenovanie diaľnica duchov. Napriek tomu sa bývalý úsek diaľnice osvedčil - hoci za iným účelom. V jednej časti dlhej viac ako 600 metrov je od roku 2017 umiestnená sústava slnečných kolektorov.

Zatiaľ čo v Nemecku už aj v 90. rokoch počítali s tým, že pôvodná diaľnica bude musieť skončiť, na Slovensku sa v posledných rokoch pozornosť často obracala na križovatku dopravných tepien D1 a D4 pri Bratislave, ktorú zabudli objednať – miliardový vonkajší obchvat na ňu stále čaká, hoci momentálne je už aspoň vo výstavbe.

Zdroj: Focus.de / Foto: autozeitung.de