Obchvat prináša svoje ovocie

Hoci tisícky vozidiel obchádzajú Prešov vďaka novému úseku rýchlostnej cesty R4 už dnes, NDS neskôr predpokladá intenzitu dopravy na čerstvo otvorenom úseku okolo 15-tisíc vozidiel za 24 hodín.

„Očakávame, že tieto čísla budú v priebehu ďalších mesiacov rásť, po pripojení druhej etapy predpokladáme premávku až na úrovni 15-tisíc vozidiel denne,“ uviedlla hovorkyňa Národnej diaľničnej spoločnosti Eva Žgravčáková.

Čo sa týka ďalšej výstavby, NDS pokračuje v príprave ďalších úsekov R4ky a už podpísala zmluvu s víťazným uchádzačom verejnej súťaže na výstavbu úseku R4 Prešov – severný obchvat, II. etapa.

Koncom septembra otvorený úsek je dlhý viac ako štyri kilometre a šetrí vodičom približne desať minút. Pozitívna zmena nastala najmä pre vodičov v smere do Sabinova, Lipian či Starej Ľubovne. Motoristi z týchto lokalít už nemusia zachádzať do Prešova, ale po odbočení z D1 či už z Košíc alebo Popradu sa dostanú na R4. Tretie najľudnatejšie mesto Slovenska takto obídu za pár minút.

Celý ťah R4 naprieč Slovenskom je dôležitým koridorom európskeho významu Via Carpatia. Jeho zámerom je prepojiť Baltské, Čierne a Egejské more pozdĺž východnej hranice Európskej únie.

Zdroj: NDS, Presovak.sk