Poplatok za vydanie vodičského preukazu sa zvýši

Zvýšenie poplatku za vydanie vodičského preukazu má vstúpiť do platnosti od apríla budúceho roka. Ide o rovnaký dátum, kedy nastane zdražovanie správnych poplatkov súvisiacich s tabuľkami ŠPZ - o tejto téme sme vás informovali v samostatnom článku.

Aktuálne pritom čelia oddelenia dokladov zvýšenému náporu motoristov, ktorí si chcú vymeniť staré ružové vodičáky. Pôvodne mali mať neobmedzenú platnosť, no napokon sa pravidlá zmenili a ich časová platnosť končí tento rok 31. decembra. V obehu sú pritom stále desiatky tisíc pôvodných preukazov, ktoré nebude možné od nového roka použiť v cestnej premávke - ak sa policajtom takýmto vodičákom preukážete, hrozí vám pokuta a rovno vám ho aj zabavia.

10-eurový správny poplatok budete platiť pri vydaní vodičáku v štandardnej lehote 30 dní. Naň je však naviazaná aj sadzba za zrýchlenie vydanie preukazu do dvoch pracovných dní. "Pri vydávaní vodičského preukazu vyberie správny orgán poplatok do výšky štvornásobku príslušnej sadzby," uvádza zákon.

Štát odkazuje, že zdražovanie poplatkov je nevyhnutné: "Vzhľadom na vysoký deficit verejných financií a enormné zadlženie Slovenska sa predkladaným zákonom navrhuje súbor konsolidačných opatrení, realizáciou ktorých sa zabezpečia dodatočné príjmy štátneho rozpočtu, čo prispeje k stabilizácii verejných financií a k eliminácii negatívnych vplyvov na vývoj hospodárenia Slovenskej republiky," píše sa v návrhu ministerstva financií.

Zdroj: Denník N