Nie každý má možnosť využiť domáci vysávač a povysávať si auto v pokoji v garáži či na chate. Je tak nútený jazdiť na vysávače pri ručných umývarkách či na čerpacích staniciach. To so sebou prináša dve negatíva. Prvou je nemožnosť spraviť to v pokoji, bez pohľadu druhých ľudí (je mnoho ľudí, ktorým to jednoducho vadí).

Okrem detí samozrejme najviac zašpinia interiér auta domáce zvieratá. Nie vždy je to úmyselne, chlpy jednoducho budete mať po kobercoch aj vtedy, ak použijete deku. Bude to ale v menšej miere, ako keby ste ju nepoužili.

Prečo práve autovysávače na 12 V?

Druhým negatívom je samozrejme cena. Za každé vysávanie necháte v automate v priemere 1 - 3 eurá. Ak to zrátate, za rok v priemere na vysávanie necháte aj 30 eur. V takom prípade sa oplatí porozmýšľať nad možnosťou kúpiť si vysávač na 12 V, s ktorým si môžete auto povysávať skutočne hocikde. Stačí si len nájsť čas a miesto.

Autovysávač Cyklon mal pribalených menej súčastí príslušenstva.

V ponuke AutoKelly sú dva modely, ktoré sa líšia príslušenstvom, ale aj spôsobom filtrácie. Oba vysávače fungujú na 12 V, sú od rovnakého výrobcu a majú takmer identický výkon. Autovysávač Cyklon disponuje 96 Wsilnejší HEPAK 108 W. Porovnávať ich v teste vysávania špiny asi nemá veľký význam. Sú veľmi podobné. Skôr sa zameriam na rozdiely, či už v balení alebo samotných vysávačoch.

Autovysávač HEPAK disponuje aj ohybnou hadicou a užitočnou taškou.

Výhodou drahšieho kúsku je HEPA filter, ktorý by mal lepšie filtrovať, čo sa mi aj čiastočne potvrdilo. Autovysávač Cyklon totiž pri vysávaní jemného prachu netesnil v napojení nádobky k telu prístroja, čo znamenalo po chvíľke zašpinený vonkajší kryt vysávača a samozrejme aj opätovné vrátenie prachu do interiéru vozidla.

Skúsil som oba autovysávače aj vo veľmi znečistenom aute. Oba kúsky povysávali čo mali, ale Cyklon dobre netesnil, čo ma veľmi nepresvedčilo.

Minimálne z tohto dôvodu som sa ja rozhodol pre druhý vysávač s názvom HEPAK. Nikde v návode síce nebolo písané, či spomínaný HEPA filter môžete umývať pod vodou, ja som to však skúsil. Našťastie je to umývateľný filter, nezlepil sa ako bežné papierové, po vyschnutí tak bol opäť pripravený filtrovať nečistoty.

Najprv nepovysávaná časť.

Ďalším bonusom HEPAK vysávača je množstvo príslušenstva, ako napríklad dlhá a ohybná hadica, s ktorou sa dostanete aj pod sedadlá či do iných častí vozidla, prípadne praktický vak na samotný vysávač.

Aj napriek množstvu znečistenia si s tým autovysávače poradili.

Aktuálne je autovysávač Cyklon vo výpredaji

Druhý model ho totiž nahrádza a tak onedlho Cyklon už nebude dostupný. I tak by som ale vybral model HEPAK. Boduje príslušenstvom, ale aj filtrom a celkovo lepším spracovaním. Ak si k tomu prerátate množstvo eur minutých na vysávačoch, v konečnom výsledku zistíte, že za 4 až 5 takýchto návštev máte späť cenu ručného autovysávača na 12 V. Ten vám vydrží mnohonásobne dlhšie, môžete si auto povysávať kedykoľvek a kdekoľvek, nie ste obmedzovaný inými motoristami a môžete ho voziť so sebou v aute. V príručnej taške sa totiž schová hocikde v kufri.

Na fotke to síce vyzerá, že aj po prevoze nebude žiaden problém, avšak vždy musím po vytiahnutí deky použiť aj vysávač, keďže psie chlpy nájdem aj na predných sedačkách či bočných tapacíroch a hlavových opierkách.