Nové registračné poplatky sú nastavené motivačne v prospech nových a zánovných vozidiel a s podstane nižšími cieľovými sumami pre väčšinu registrácií. Prinášame prehľad možností a spôsobov ako sa plateniu starých registračných poplatkov do júla vyhnúť a s týmto úkonom vyčkať. Odporúčaní máme viacero, každému môže najviac vyhovovať iný.

Pre záujemcov o staršie výkonné autá:

Ak si chcete urobiť radosť a kúpiť staršie výkonné auto, ostáva na to za starých podmienok nečelé 3 mesiace. Šup šup kúpiť 6, 8, 10 či 12 valec, o ktorom tak dlho snívate... Od 1. júla budú registračné poplatky nastavené presne opačne, čím staršie auto, tým vyšší poplatok. Samozrejme, na rozdiel od teraz platných sadzieb bude najvyššia možná suma len štvrtinová, teda 1000 €.

Pre majiteľov novších výkonných áut:

1) Odložte kúpu nového/zánovného auta na letné prázdniny. resp. auto prevezmite, ale neprihlasujte ho hneď.  Na prihlásenie neregistrovaného auta je u nás lehota 30 dní. Ak ju nedodržíte, hrozí vám pokuta, ktorá však bude určite zásadne nižšia než sú najvyššie registračné poplatky pre výkonné modely. Podržte si do júla 2023 vaše staršie auto. Alebo si niečo jednoduché na pár mesiacov požičajte. Za ušetrených pár stoviek až tisícov eur to stojí.

2 Žiadajte predajcu (nového či jazdeného auta) o prevozné značky. Žiaľ, jazdiť s nimi môžete len v rámci SR, lebo nemajú tzv. zelenú kartu, teda medzinárodné poistenie. Navyše, predajcovia ich majú málo, to nevybaví mnoho vodičov, ale je to jeden zo spôsobov.

3) Ak kupujete u nás už registrované výkonnejšie auto, nechajte ho prihlásené na pôvodnom majiteľovi. Prepis robte až po 1.7. NEZABUDNITE! Je nutné zmluvne ošetriť si objektívnu zodpovednosť za priestupky a pokuty vzniknuté po predaji.

4) Je tu možnosť dať dovezené auto zo zahraničia dočasne na tzv. zelené prevozné značky. Tie by sa síce nemali používať na bežnú jazdu, len jazdu určenú pre niektorý z úkonov procesu registrácie vozidla, na STK, EK, KO... Policajtom však môžete tvrdiť, že na úkon práve smerujete, doprovod vám robiť nebudú. Pozor. Tieto značky sú za denný poplatok. Mať na nich auto mesiac môže stáť zhruba 100 €.

5) Registrujte auto na osobu/firmu v ČR. Ak sa to rozhodnete urobiť, auto tam prihlásené nechajte, vyplýva z toho viacero výhod oveľa menších poplatkov, takmer žiadnej buzerácie za STK/EK a nevýhodou snáď je, že budete mať na aute ešte škaredšie EČV než sú tie naše nové...