Zdieľanie auta nie je novinka

Patrím síce do generácie, ktorá úspešnosť rodiny meria počtom izieb v príbytku, počtom vlastných televízorov a hlavne áut, no aj mojej lysej hlave už dochádza, že nie všetko musím vlastniť. A už vôbec si nemyslím, že ako zamestnanec firmy musím mať pridelené služobné auto. Nakoniec, už v mojej prvej redakcii (Pozor, zákruta!) sme mali v rozhlasovej garáži Favorit a delili sme sa oň siedmi redaktori. Prešlo 30 rokov, a je to tu zas. Len, pravda, na trochu inej úrovni.

flexiBee je komunitné, nie celkom verejné zdieľanie

Firma INFOCAR sa dlhodobo venuje GPS monitoringu vozidiel, najmä tých služobných a referentských, a tak má veľmi dobrý prehľad, ako sa reálne využívajú. Spojila sily so spoločnosťou Andis, ktorá okrem iného venuje telemetrii, monitoringu, diaľkovému povelovaniu a zberu dát, a vytvorili systém komunitného carsharingu flexiBee. Komunitného preto, lebo nejde o verejnú službu pre kohokoľvek, ale pre uzavretú komunitu používateľov – buď vo firmách, biznis centrách alebo v rezidentských sídlach, kde je ako-tak zaručené, že sa ľudia k autám nebudú správať ako k úplne cudzím. Autá parkujú na jednom mieste, čo je určite výhoda, ale aj nevýhoda, keďže ho nemožno vrátiť a odstaviť kdekoľvek.

Na týchto parkoviskách a odstavných plochách s možnosťou dobíjania teda stoja zatiaľ výhradne Renaulty Zoe. Na tento typ padla voľba z viacerých dôvodov – výkonnostných (teoretický dojazd 395 km), ekonomických, ale aj technických, keďže Renault bol ochotný pustiť do auta slovenských technikov, ktorí museli vstúpiť do systému a zapracovať doň vlastnú komunikačnú jednotku. Výsledkom otvorenej spolupráce je auto, ktoré sa dá ovládať mobilným telefónom cez aplikáciu – musí to byť pohodlné, ale hlavne bezpečné, a to nie je celkom maličkosť, hoci v Európe to už nie je ojedinelé (30 podobných spoločností ich už prevádzkuje skoro 8000).

Ako taká jazda vyzerá, pozrite si v našom videu a pokojne sa vyjadrite v diskusii aj v ankete.

VIETE SI PREDSTAVIŤ VYUŽÍVAŤ ELEKTROMOBIL NA BÁZE SLUŽBY FLEXIBEE?
  • Áno ( 33% )

     

  • Nie ( 67% )

     

Odpovedalo 54 ľudí  

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov