"Pred rokom som sa rozhodol kúpiť nové auto, pričom som si ponechal aj to staré na jazdenie v zime tu na Kysuciach. Keďže má 13 rokov nejaký kamienok má už nerozhádže. Nové auto teda šetrím a jazdím iba za dobrých podmienok. Auto nemalo ani škrabanec. Nedávno som zaparkoval na obvyklom stráženom parkovisku a šiel do práce."

"Po návrate k autu som si všimol, že vedľa mňa dosť natesno stojí dodávka. Skontroloval som bok auta a vidím, že pri otváraní dverí mi vodič dodávky poškodil blatník - urobil malú preliačeninu rohom dverí. Dotyčného som vyhľadal a začalo dohadovanie. Neuznal si chybu. Zavolal som políciu. Tí síce skonštatovali, že mi auto poškodil on, ale vraj s tým nič viac nemôžu robiť, lebo dotyčnému nevieme dokázať úmysel. Podľa poisťovne mali spísať záznam a vypýtať si doklady čo neurobili."

"Moja poisťovňa vie vec vyriešiť iba cez havarijné poistenie a spoluúčasť mi má zaplatiť ten Talian. To nechce. Vraj 165 € je veľa. Polícia ma odporučila na občianskom právny spor, ktorý vraj nevyhrám. Poisťovňa vraví, že tým, že budem čerpať poistenie zvýši mi poistné. Dá sa voči tomuto nejako brániť? Je postup polície správny? Že otváranie dverí na súkromnom parkovisku nie je prevádzka vozidla? Čo je to poistku keď si ju platím, predsa mám určité krytie a keď ho požadujem hoc aj v minimálnom rozsahu, ako to že mi za to zvýšia platbu? Talian má oproti parkovisku predajňu s topánkami. Ponúkol mi 3 páry. Vzal som a sme ok. 100€ mi dať nechcel. Dá sa vôbec na Slovensku nejako zákonne voči podobným škodám brániť, alebo je právna úprava nedostatočná?"

Odpoveď:

V prvom rade si treba uvedomiť, kto zodpovedá za takto spôsobenú škodu. Keby auto bolo zaparkované v parkovacom dome, v garáži alebo na parkovisku v podzemí obchodného domu, či biznis centra, za škodu je zodpovedný majiteľ alebo prevádzkovateľ tohto parkovacieho domu, garáže alebo obchodného domu podľa § 435 Občianskeho zákonníka.

Ak je však vozidlo odstavené vonku na ulici alebo hoci aj na stráženom parkovisku, za škodu zodpovedá výhradne ten, ktorý škodu spôsobil, čiže „ten Talian“. Neviem, či v tomto prípade ide o človeka talianskej národnosti alebo ste použili eufemizmus pre označenie nezodpovedného ľahtikára. Dúfam, že nie, pretože Talianov máme radi.

Otváranie a zatváranie dvier auta súvisí s prevádzkou motorového vozidla, preto taká škoda by sa mala hradiť z povinného zmluvného poistenia zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou motorového vozidla (PZP vozidla), ak taká škoda bola spôsobená neúmyselne.

Problém je v tom, že škodu je nutné preukázať, to znamená dokázať čo sa stalo, kedy sa to stalo a v akej výške si chcete škodu nárokovať. Ak škodca svoje zavinenie odmietne uznať, ide o tvrdenie proti tvrdeniu. Ak škodca odíde z miesta škodovej udalosti, polícia nepríde alebo aj keď príde a zaujme vlažný postoj k riešeniu – policajtovi sa nechce tým zaoberať a odmietne spísať zápis s určením vinníka, máte smolu. Toto sa môže stať v prípade malých škôd, keď nebol poškodený verejný majetok (zvodidlá, dopravná značka, atď.) a nie je nikto zranený. 

V blízkej budúcnosti sa budú meniť pravidlá, vybavovanie škodovej udalosti bude ešte problematickejšie, pretože ak privoláte políciu, podľa novej vyhlášky môžete tento výjazd polície zaplatiť, podobne je to napr. v Rakúsku. Samozrejme, toto sa nebude týkať vážnej dopravnej nehody, kde sú zranení alebo usmrtení ľudia.

Optimálne vo vašom prípade je teda len dohodnúť sa  so škodcom o vyplnení hlásenia škody s jeho dobrovoľným uznaním zavinenia. Je jednoduchšie, keď máte havarijné poistenie, v takom prípade pôjde „len“ o vymáhanie spoluúčasti z havarijného poistenia.

Riešenie vášho problému kompenzáciou prostredníctvom 3 párov topánok sa javí ako vaše veľké šťastie, pretože odškodné ste dostali (topánky sa vždy zídu) a „ten Talian“ nebude zo strany svojej poisťovne zaťažený malusom, čo je prirážka k poistnému za nepriaznivý škodový priebeh. Ako hovoríme na Slovensku: Vlk sa nažral a ovca zostala celá.

Ing. Peter Šimko – Poistenie.sk