Pri vonkajšej teplote 35 stupňov sa počas jednej hodiny môže interiér auta zaparkovaného na slnku vyhriať až na 47 stupňov Celzia. Niektoré prvky interiéru môžu dosahovať ešte vyššie teploty, napríklad sedadlá až 51 stupňov, volant 53 a palubová doska až 69 stupňov. Na druhej strane, v prípade auta zaparkovaného v tieni, kde je vonkajšia teplota tiež 35 stupňov, dosahuje interiér 38 stupňov, palubná doska 48 stupňov, volant 42 a sedadlá 41 stupňov.
 

„Rýchlosť, s akou sa automobily môžu zohrievať, je veľmi nebezpečná, takže už keď je vonkajšia teplota okolo 20 stupňov Celzia, nemali by sme v zaparkovanom aute nechávať dieťa alebo zviera, inak sa ich telesná teplota bude postupne zvyšovať. Nie sú schopné toto teplo dostatočne rýchlo odbúrať a tento nárast teploty môže viesť k nebezpečnému stavu a ohrozeniu života. Rýchlosť ohrievania závisí aj od typu vozidla. Malé mestské autá sa zohrievajú rýchlejšie než kombíky alebo minivany,“ vysvetľuje generálna riaditeľka a predsedníčka predstavenstva spoločnosti AURES Holdings, ktorá prevádzkuje medzinárodnú sieť autocentier AAA AUTO, Karolína Topolová.

Ako v zaparkovanom aute udržať čo najnižšiu teplotu?

* parkujte v tieni
* nechajte pootvorené okná aspoň na dva centimetre 
* použite slnečnú clonu
* ideálne je použitie solárneho ventilátora 
* slnečné lúče lepšie odpudzujú svetlé autá a okná s certifikovanou ochrannou fóliou


Ani dodržanie všetkých týchto pravidiel ale neoprávňuje majiteľa  vozidla, aby v ňom nechal dieťa alebo domáce zviera. Situácia, ktorá znamená smrteľné riziko, môže napriek všetkým opatreniam nastať veľmi rýchlo.