Rallycross na Slovakia Ringu štartuje v rovnaký víkend ako F1

25. a 26. marec 2017 na Slovakia Ringu patrí rallycrossu

Motoršport nie je len Formula 1, je to najmä o športových výkonoch, napätí, nečakaných zvratoch, emóciách, špeciálnej technike a nadľudskej snahe ukázať svoj talent: kto z koho, kto je najlepší, kto hrá fér, komu praje šťastie a kto si vypije kalich neúspechu až do dna. Ak si chcú teda fanúšikovia dopriať ku kráľovskej F1 aj akčný motoršport naživo, okruh Slovakia Ring bude tým pravým miestom.

Budúci víkend bude patriť motoršportu, F1 v Austrálii v ranných hodinách a poobede Rallycross na Slovakia Ringu.

Rallycross vznikol ako televízny šport, keď sa koncom 60. rokov minulého storočia rozhodla britská televízia ITV spestriť svoj program akčným podujatím. Prvé preteky na anglickom okruhu Lydden Hill tak spustili vášeň pre disciplínu, ktorá v sebe spája akčnosť, drámu a divácku dostupnosť vďaka otvorenému zákulisiu a krátkym, max. 1600-metrovým tratiam. Od roku 2014 existujú aj Majstrovstvá sveta v relykrose (FIA WRX), s továrenskou podporou tímov a veľkými menami ako Sébastien Loeb, Petter Solberg, Mattias Ekström či Ken Block.

Na úvodné sezónne preteky Slovakia Ringu je momentálne prihlásených už vyše 180 pretekárov zo siedmich krajín Európy, vrátane aktuálnych účastníkov svetového šampionátu v rallycorsse Kevina Erikssona či Tima Scheidera. Rallycrossové trate pozostávajú zo spleti asfaltového povrchu s nespevneným-šotolinovým. Autá sú podobné tým z rely a ich podvozky musia zvládnuť okrem častých a tvrdých kontaktov najmä zmeny pri prechode z pevného na nespevnený povrch. Jemnocit jazdcov tak dostane zabrať, no rovnako aj ich dravosť, odvážnosť a zmysel pre stratégiu.

Rallycross na Slovakia Ringu štartuje v rovnaký víkend ako F1

Čo s načatým dňom, ktorý ráno odštartuje F1? Dokončiť ho na rallycrosse na Slovakia Ringu

Na jazdcov čakajú 2 tréningové jazdy, 3 ostré jazdy, dvakrát semifinále a jedno finále. Vyskúšať si trať, alebo simulovať vzájomné súboje, môžu jazdci počas meraných tréningov. Každý jazdec je povinný spraviť aspoň jedno merané kolo. Následne na nich čakajú tri ostré jazdy - preteky na 4 kolá. Vyraďovacím systémom sa tak dostaneme k tým najúspešnejším vo svojich kategóriách, na ktorých čakajú dve semifinálové (5 kôl) a jedna finálová jazda (6 kôl). V oboch typoch týchto záverečných jázd by sa malo na štart postaviť dovedna 6 áut (3 rady po 2 autá), pričom trojica najlepších v oboch semifinálových jazdách sa postaví na štart veľkého finále.

V nedeľu 26. marca 2017 sa prvé semifinálové jazdy začínajú o 13:00. Očakávaný koniec pretekov F1 v Austrálii je približne do 9:00 nášho času.

Časový harmonogram*:
Sobota 25.3.2017
08:00 - 1. voľný tréning
11:00 - 2. voľný tréning
13:00 - 1. ostré jazdy
16:00 - 2. ostré jazdy (Junior Kupa, Magyar kupa, Historic)

Nedeľa 26.3.2017
8:00 - 2. ostré jazdy (všetky CEZ kategórie)
9:30 - 3. ostré jazdy
13:00 - semifinále
15:45 - finále
16:45 – pódium

*Časový harmonogram je predbežný a môže sa meniť!

Vstupné (víkendový lístok 25.3 a 26.3):
Predpredaj 8 € s DPH 
Lístky na mieste: 12 € s DPH
Lístok platí počas celého víkendu!
ZŤP, deti do 150 cm alebo do 12 rokov - zdarma
Sedenie: voľné sedenie, všetky tribúny

Zdroj: tlačová správa