Výskumná spoločnosť VSTAG z Veľkej Británie uskutočnila štúdiu medzi viac ako 2 000 ľuďmi, ktorí plánovali kúpiť ojazdené autá vo Veľkej Británii. Takmer polovica z nich (47 %) by bola ochotná zaplatiť za vozidlo vopred priamo z vlastného bankového účtu bez toho, aby si overili finančnú spoľahlivosť predajcu. Viac než 20 % respondentov uviedlo, že vzhľadom na narastajúcu finančnú záťaž by si zakúpili ojazdené auto, pokiaľ by bolo označené ako "výhodná ponuka". Toto správanie je ideálne pre podvodníkov na sekundárnom trhu. Petr Vaněček, prevádzkový riaditeľ AAA AUTO, poukázal na to, že hoci Slováci sú nedôverčivejší ako Briti, stále sa stretávajú s prípadmi, kedy túžba po nižšej cene vedie kupujúcich k dôvere neznámym internetovým predajcom namiesto osvedčených väčších predajcov.

Len 37 % účastníkov britskej štúdie uviedlo, že by si pred nákupom vozidla skontrolovali jeho históriu!

Približne 32 % oslovených ľudí sa následne vyjadrilo, že nechcú platiť extra za vozidlo od renomovaného predajcu a radšej si vyberú lacnejšie auto od neznámeho predajcu. „Po kúpe nehnuteľnosti je auto pravdepodobne jedným z najväčších výdavkov v našom živote. Preto by nikto nemal tlačiť na rýchlo a nedávať sa zlákať prvou zdanlivo výhodnou ponukou. Je tu jedno zásadné odporúčanie: pred platením si auto osobne prezrite. Ak predajca žiada o platbu vopred, ešte predtým, než ste auto videli, mala by to byť vážna výstraha. V prípade, že renomovaný predajca ponúka auto, ktoré vlastní, a nie len ho zprostredkováva, máte istotu, že sa zaviaže za jeho kvalitu a históriu. Tieto autá môžete vymeniť za iné v priebehu niekoľkých dní a často sú k dispozícii aj poistenia proti mechanickým a elektrickým poruchám, a samozrejme, záruka na legálny pôvod vozidla zostáva trvalá," dodal Petr Vaněček.

Pri kupe vozidla je dôležité dodržiavať niekoľko jednoduchých zásad:

Neposielajte peniaze za vozidlo, ktoré ste ešte nevideli.

Dôkladne si prezrite auto pred úplným zaplatením.

Ak je nutné, zaplaťte len zálohu, ktorú by ste prípadne mohli stratiť.

Skontrolujte, či cena ojazdeného vozidla zodpovedá jeho trhovej hodnote.

Vyskúšajte vozidlo počas dostatočne dlhej skúšobnej jazdy.

Vždy overte históriu ojazdeného vozidla.


Výskum od VSTAG rovnako odhalil, že najčastejšie podvody pri kúpe ojazdených áut postihujú mladých ľudí vo veku 18 až 24 rokov a obyvateľov Londýna. Každý desiaty obyvateľ tohto mesta a 13 % mladých respondentov tohto prieskumu sa stali obeťami podvodu pri kúpe ojazdených áut.

zdroj: AAA Auto Slovensko
foto: cz.depositphotos.com