Už v prvých tréningoch Gonda ukazoval svoju rýchlosť. V silnej konkurencii 23 rovnakých áut sa nestratil a upútal na seba pozornosť. Vo voľnom tréningu figuroval väčšinu času na vynikajúcom druhom mieste. To je na nováčika v Porsche Carrera Cupe výborný výkon. Slovenský pretekár teda mal rýchlosť na to, aby mohol bojovať s najlepšími.

Richard Gonda ukázal rýchlosť a v tréningu patril medzi najrýchlejších. Mal ale smolu v kvalifikácii, kde ho nehoda jedného zo súperov pripravila o rýchle kolá.

V kvalifikácii mal Rišo smolu. Podľa časov, ktoré dosahoval v jednotlivých sektoroch, mohol atakovať prvú trojku. Lenže nestálo pri ňom šťastie. Tím poslal na trať Gondu s novými pneumatikami, chceli si vyjazdiť miesto na čele štartového poľa. Vtom však prišla nehoda jedného zo súperov, na trati viali červené vlajky a potom kvalifikáciu zrušili úplne. Richard Gonda tak nemohol zajazdiť najlepšie kolo a do oboch pretekov štartoval zo stredu poľa.

Richard Gonda ukázal rýchlosť v Porsche Carrera Cupe

Richard Gonda na Hockenheimringu

Do prvých šprintových pretekoch štartoval Gonda z 13. miesta. Štart mu však nevyšiel podľa predstáv a prepadol sa o niekoľko pozícií. Počas celých pretekov musel tvrdo bojovať, aby sa pomaly predieral dopredu. Tu znova ukázal, že hoci je pre neho Porsche 911 GT3 Cup novinkou, dokáže jazdiť rýchlo. Rišo predviedol parádne predbiehacie manévre a cieľom prešiel na 13. mieste, z ktorého pôvodne štartoval.

Gonda nemal šťastie ani v pretekoch, zostrelil ho portugalský pretekár Rivas a Rišo musel z pretekov odstúpiť.

Druhé preteky poznačilo niekoľko kolízií a na trať muselo vyjsť aj bezpečnostné vozidlo, a to hneď niekoľkokrát. Richard Gonda štartoval z 10. miesta a postupne sa chcel prepracovať dopredu. Už v druhom kole bol účastníkom kolízie. Riša z trate zostrelil portugalský pretekár C. Rivas, ktorý tým zničil preteky ďalším dvom jazdcom. Gondove Porsche po rane skončilo s defektom a zničenou zadnou časťou. Slovenský pretekár bol nútený preteky predčasne ukončiť.

Richard Gonda ukázal rýchlosť v Porsche Carrera Cupe

Richard Gonda hovorí: „Bol to náročný víkend, ako vždy na začiatku sezóny. Snažil som sa pristupovať viac konzervatívne a krok po kroku sa udomácňovať. Začalo to úplne perfektne, no prerušenie kvalifikácie nám v podstate narušilo celý víkend a nakoniec ešte prišla tá zbytočná rana na moje zadné koleso... Napriek tomu si z pretekov odnášam množstvo pozitív. Podrobný rozbor nasvedčuje, že dokážem byť v poli veľmi vysoko a to ma pri jednom z najnabitejších šampionátov na svete tohto druhu úprimne veľmi teší.“

Richard Gonda má za sebou náročný víkend, hoci to nevyšlo podľa jeho predstáv, nazbieral veľa skúseností a čo je hlavné, ukázal takú rýchlosť, ktorou môže konkurovať špičkovým pretekárom nemeckého Porsche Carrera Cupu. Ďalšie kolo čaká Gondu 19. – 21. mája 2017 na nemeckom okruhu Lausitzring.