Nami testovaná CX-30 disponovala revolučným motorom Skyactiv-X. Je zvláštny v tom, že v režime čiastočného zaťaženia pracuje ako vznetový motor, no spaľuje beznín. Zmes vzduchu a benzínu sa tak zapáli pri stlačení piestom. To by malo priniesť o 20-30% vyššiu účinnosť motora a teda aj nižšiu spotrebu. Na našom testovacom okruhu sme však očarujúcu spotrebu nedosiahli (7,2 l/100 km). Agregát produkuje výkon 132 kW (180 k) a 224 Nm. Ten sa prenáša pomocou automatickej 6-stupňovej prevodovky s hydrodynamickým meničom. Autu zároveň pomáha aj mild-hybridná technológia, ktorej prítomnosť by ste ani nespoznali.

i-Activ AWD

Mazda CX-30 je na výber buď ako predokolka, alebo štvorkolka. Verzia, ktorú sme testovali disponovala pohonom 4x4, ktorý nesie označenie i-Activ AWD. Ide o prediktívny systém pohonu, ktorý pomocou 27 senzorov monitoruje jazdnú situáciu až 200-krát za sekundu. Systém berie do úvahy nie len otáčky kolies a dynamiku motora, ale aj g-preťaženia, pôsobenie vodiča na brzdový pedál a riadenie, vonkajšiu teplotu a dokonca aj činnosť predných stieračov, čim dokáže predpovedať nachádzajúce podmienky. Auto tak okamžite reaguje na zníženú trakciu, predtým než to vodič nejako zaregistruje. Automaticky rozdeľuje hnaciu silu medzi prednými a zadnými kolesami, pričom za normálnych okolností je poháňaná len predná náprava. Pohon 4x4 by tak mal poskytovať nie len lepšiu stabilitu na ceste a trakciu na povrchoch s nižšou adhéziou, ale aj spotrebu paliva. i-Activ AWD tiež využíva systém detekcie preklzu predných kolies a systém riadenia krútiaceho momentu, ktorý by mal umožňovať okamžitú reakciu bez oneskorenia. 

5/6 hviezdičiek

CX-30 si z nášho 4x4 testu odnáša 5 zo 6 hviezdičiek s časom 7,58 sekundy. S prvými piatimi testami nemala Mazda nejaký problém. Ten však prišiel s posledným testom, kde je trakcia na jednom kolese zadnej nápravy. Táto skúška bola nad sily Mazdy CX-30 a tak sa jej nepodarilo získať plný počet hviezd za zvládnutie všetkých testov. Napriek tomu je jej výkon v tomto teste aj s ohľadom na schopnosti konkurentov, nadpriemerne dobrý.