Mesto Žilina podľa vlastného stanoviska reaguje na potrebu zvýšenia bezpečnosti na cestách a v deviatich lokalitách vybuduje inteligentné priechody pre chodcov. Konkrétne miesta, v rámci ktorých nové priechody pribudnú, samospráva vybrala po zvážení dopravnej situácie, právnych otázok a možnosti pripojenia na elektrinu.

Smart priechody postavia v týchto lokalitách: na Ulici Vysokoškolákov pri OBI, pri Poliklinike ŽILPO, na Ulici Pri Celulózke, Veľký Diel (lesopark), A. Rudnaya-Centrálna, na Štefánikovom námestí, na križovatke Priemyselnej ul. s Rázusovou ul., na Závodskej ceste a na križovatke Ul. R. Zaymusa s Komenského ulicou.

Zamerané na smart funkcie

Súčasťou každého priechodu bude inteligentné LED osvetlenie umiestnené na dvoch stožiaroch, obojstranné signalizačné LED svietidlá, dva detektory pohybu, dopravné značky s fluorescenčným podkladom a riadiaca jednotka smart systému na riadenie intenzity osvetlenia a blikania napojená na verejné osvetlenie. Vďaka kontrastnému nasvieteniu priechodov sa dosiahne lepšia viditeľnosť chodcov, čím sa zvýši ich bezpečnosť, píše mesto Žilina v oficiálnej správe.

Realizácia priechodov zahŕňa aj vodorovné dopravné značenie. „Inteligentné priechody pre chodcov nám budú zároveň zbierať dáta o pohyboch chodcov, pričom s údajmi budeme následne ďalej pracovať. Na základe kľúčových informácií o frekvencii pohybu na jednotlivých úsekoch v čase budeme vedieť lepšie formulovať dopravnú stratégiu,“ doplnil primátor Žiliny Peter Fiabáne.

Na každom priechode bude tiež nainštalovaný smart senzor pre snímanie atmosférických veličín, ako napríklad teploty, vlhkosti či prachových častíc. Do deviatich inteligentných priechodov, ktoré stavebná firma dokončí do konca novembra 2023, žilinská radnica investuje spolu viac ako 168-tisíc eur. Investícia je z 95 % financovaná z európskych peňazí.

Pozor, chystajú aj nové radary

V Žiline zároveň pribudnú merače rýchlosti, a to na rovných úsekoch, kde vodiči často porušujú predpisy. Nainštalované budú na Ul. Tajovského, Vysokoškolákov – lesopark, M. R. Štefánika, P. O. Hviezdoslava, na Hôreckej ceste a na Hlinskej ulici.

V rámci moderných technológií pribudnú v meste aj merače hustoty dopravy, ktoré budú monitorovať dôležité vstupy do mesta: od Tepličky nad Váhom, Rosiny, od diaľnice D1, Lietavskej Lúčky, od Hôrok, od diaľnice D3, od Kysuckého Nového Mesta a od Mojšovej Lúčky/Strečna. 

Zdroj: Mesto Žilina