Podľa najnovšieho prieskumu, ktorý si nechala vypracovať Mazda, až 2/3 vodičov budú aj v budúcnosti chcieť stále šoférovať svoje autá. Nie je to až tak prekvapivý výsledok, obzvlášť majitelia, ktorým na svojich automobiloch záleží, sa ich možnosti šoférovať nebudú chcieť vzdať.

Výskum Mazdy nás predsa neprekvapil, vodiči budú chcieť naďalej šoférovať svoje vozidlá.

Výskum Ipsos bol súčasťou kampane Mazda Drive Together, v ktorom oslovili 11 008 respondentov (v 11-tich krajinách na vzorke 1 000 respondentov). V priemere 66 % vodičov sa vyjadrilo, že chcú aj naďalej šoférovať svoje vozidlo. Vo Veľkej Británii, Nemecku, Rakúsku alebo Poľsku je toto číslo ešte vyššie, až 71 %, iba v Taliansku kleslo pod 60 % (59 %).

66 % vs 33 %, to je jasný odkaz pre autonómne režimy.

Príchod autonómnych vozidiel „víta“ len 33 % vodičov, v takom Francúzsku alebo Holandsku je to len 25 % vodičov. Dokonca neexistuje ani tvrdenie, že mladší vodiči privítajú autonómne autá radšej ako starší. Do veku 24 rokov je to 33 %, do 34 rokov 36 % a do 44 rokov je to 34 % vodičov. Mazda má z tohto prieskumu podľa slov výkonného riaditeľa pre Európu Jeffa Guytona radosť. Podľa neho s Mazdou súhlasí množstvo vodičov a oni chcú v tomto smere naďalej pokračovať.

69 % vodičov dúfa, že budúce generácie vozidiel budú môcť stále šoférovať.

Dokonca až 54 % Európanov má potešenie z jazdy len tak pre radosť. Vo Švédsku dosahuje toto číslo až 73 %. Výsledky ma však v ničom neprekvapili. Autonómne autá alebo režimy budú podľa mňa stále len alternatívou k bežným automobilom. Existuje totiž veľká skupina ľudí, pre ktorých sú automobily niečo viac, ako len plechová krabička so 4 kolesami. Preto sa nebudú chcieť vzdať potešenia z jazdy, ktoré by im umelá inteligencia neponúkla. Súhlasíte?

Zdroj foto: Mazda

Ani koncept Mazda RX-Vision by v budúcnosti (ak teda príde do reality) nemal podľahnúť trendu a byť len autonómnych automobilom.