KWC má za sebou polovicu kvalifikačných pretekov

Jazdí sa aj vonku

Trať však dostala poriadne zabrať, má už za sebou tréningy na Pohár Národov, samotný Pohár Národov, kde sa slovenskému tímu SOOP Team Slovakia podarilo dostať do veľkého finále a tréningy pred súťažou jednotlivcov. Časť dráhy však vedie aj mimo haly, a to je kameň úrazu tohtoročného KWC. Už pred začiatkom šampionátu jednotlivcov (ten trvá od 25. do 29. júla 2018) museli organizátori meniť trať, vonku je doslova vytrhaný asfalt a podmienky boli čoraz horšie. Pokúsili sa to preasfaltovať, no bez úspechu. Aby mohli Majstrovstvá Sveta pokračovať, každý deň menia vonkajší úsek trate tak, aby pretekári nejazdili po vytrhanom asfalte.

KWC má za sebou polovicu kvalifikačných pretekov

Asfalt vonku má najlepšie časy za sebou

Všetci pretekári mali pred sebou 8 kvalifikačných pretekov, v ktorých boli náhodným výberom rozdelení do skupín A – G. Počas týchto pretekov na 25 kôl jazdci zbierajú body, pričom sa škrtá jeden najhorší výsledok. Do semifinále postúpi 64 pretekárov s najväčším bodovým kontom. Tí potom odštartujú v semifinálových pretekoch v 4 skupinách po 16 jazdcov. Najlepších 16 postúpi do finále, kde sa rozhodne o novom Majstrovi Sveta v halových motokárach.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 6 obrázkov

Na KWC sa prihlásil plný počet, teda 200 jazdcov, no do Štetína ich dorazilo len 133. Neviem čím to je, ale takúto malú účasť si za posledné roky nepamätám. Môže to byť polohou na severozápade Poľska, alebo nebodaj tým, že je to krajina bývalého východného bloku. Hala Silver Hotel and Karting Center však poskytuje špičkové zázemie a aj motokáry, ktoré sú síce za posledné roky najslabšie, ale zato veľmi spoľahlivé.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 6 obrázkov

Slovensko na Kart World Championship 2018 reprezentujú Marcel Liedl a Andrej Haluška, ktorí si každodenne merajú sily so svetovou špičkou ako Ruben Boutens, Rico Haarbosch, Mathias Grooten, JR Oliviera, Lorenzo Stolk, Rickard Javanainen či Ian Andersen. Nechýbajú ani najlepší Poliaci, Jakub Klek, Michal Grzyb, či Wojciech Grzyb.

KWC má za sebou polovicu kvalifikačných pretekov

Marcel Liedl odchádza z boxov

Mohlo by sa zdať, že menej jazdcov na KWC značí jednoduchšiu cestu, no nie je to tak. Všetci špičkový pretekári sú na trati, žiadne preteky nie sú jednoduché. Veľmi dôležitá je kvalifikácia, tá sa jazdí len na jedno kolo, teda akákoľvek chyba je hneď tvrdo potrestaná, vzhľadom na to, že na trati sa predbieha veľmi ťažko. Jazdci musia absolvovať jednu zastávku v boxoch, ktorá dokáže zamiešať kartami.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 6 obrázkov

Práve kvalifikácia veľmi často rozhoduje o výsledku pretekov. Počas prvých štyroch pretekov na to doplatil aj Marcel Liedl s Andrejom Haluškom. Snažili sa síce veľmi rýchlo adaptovať na motokáru, no nie vždy sa im podarilo zajazdiť ideálne kolo. Ich preteková rýchlosť bola dobrá, ale dostať sa cez skupinu jazdcov pred sebou je niekedy nemožné. Marcel si počas prvých štyroch pretekov vždy polepšil o niekoľko pozícií, no nestačilo to, aby sa prebojoval do prvej desiatky. Andrej si zapísal jedno 10. miesto, no potom išiel v Marcelových šľapajach.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 6 obrázkov

Do konca kvalifikačnej časti KWC však ostávajú ešte štyri preteky. Držíme Marcelovi a Andrejovi palce. Slovákov na Kart World Championship v Štetíne podporujú: SOOP, Todos, DQS Automotive, Alcohol Killer, Max60, Presskam, Detail Art, sféra.sk a TopSpeed.sk.