Ak sa nakrátko zamyslím nad otázkou, koľko Slovákov to dotiahlo v motoršporte na medzinárodnú úroveň a zožalo nejaký úspech, veľa mien mi nenapadne. Za zmienku stoja najmä mená ako Maťo Homola, Richard Gonda, Štefan Rosina, Andrej Studenič či Martin Koči. A ešte menej je tých, ktorých práca pretekára reálne uživí. Ak tu takých vôbec máme. Veľký podiel viny na tom majú peniaze a s nimi spojený nedostatok sponzorov. Všetci vieme, že motoršport je azda zo všetkých najdrahší šport a pokiaľ nemáte tučné bankové konto, bez finančnej podpory sponzorov sa v neskoršej fáze kariéry nezaobídete. No ďalším dôvodom, prečo máme tak málo pretekárov, je nedostatočná práca s mládežou. Ak sa v deťoch objaví talent na motoršport, treba ho rozvíjať. Cesta motoršportom pre väčšinu jazdcov sa začína na motokárach alebo minikárach.

Motokárová akadémia

Slovak Karting Center preto vytvoril Race Academy. Akadémiu, ktorá nielen pomôže odhaliť skrytý talent v deťoch, ale ho aj ďalej rozvíjať. V Race Academy ich naučia všetko o správnom sedení v motokáre, rýchlom a bezpečnom jazdení, ideálnej stope, bezpečnom manévrovaní na trati či vlajkovej signalizácii. Rozhodne to však nebude len o teórii a v akadémii sa zamerajú aj na celkové zlepšenie reflexov, kondície či rovnováhy malých pretekárov a to hravou a nenásilnou formou

Detská motokára Sodi LR5

Dva rôzne kurzy

V prvom rade, akadémia je určená pre deti od 7 do 10 rokov s minimálnou výškou 130 cm, nakoľko sa jazdí na detských motokárach Sodi LR5 – Honda GX200 (6 koní), do ktorých však treba trochu dorásť. Akadémia ponúka dva kurzy a to základný MINI Race a rozšírený KADET Race. Oba sa skladajú zo šiestich 90-minútových tréningov (30 min teoretická časť + 60 min praktická časť), pričom zhodne stoja 330 eur, teda 55 eur na jeden tréning (v cene je už zahrnuté požičanie ochrannej prilby). Rozdiel medzi nimi je v tom, že na účasť v rozšírenom programe KADET Race musí dieťa absolvovať základný kurz MINI Race. 

Ak vaše dieťa sníva o tom, že raz bude pilotom F1, motokárová akadémia v Slovak Karting Center môže byť prvým krokom k odhaleniu jeho talentu a odštartovaniu motoršportovej kariéry. Viac informácií o kurzoch nájdete tu.

Zdroj: Slovakia Ring